Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Nové pracovné miesta v lokalite zvyšujú ceny bývania

Napísal Róbert Bosák, 10.03.2016

Oživenie na realitnom trhu pokračuje, čo súvisí aj s priaznivým vývojom ekonomiky. Vďaka tomu rastie kúpyschopnosť a ceny bývania môžu stúpať, najviac v lokalitách s pribúdajúcimi pracovnými miestami.

 

O postupnom zvyšovaní priemernej ceny bývania na Slovensku sme sa zmienili už viackrát. Číselné ukazovatele ovplyvňuje niekoľko faktorov, pričom jednu z kľúčových úloh zohráva daná ekonomická situácia, konkrétne (ne)zamestnanosť. Tá sa často podpíše na vývoji okolo realít a takmer bez výnimky platí, že s príchodom nových pracovných možností sa zdražujú aj ceny bytov a domov v regióne.

 

Zamestnanosť ovplyvňuje realitný trh

 

Prepojenie ekonomickej situácie obyvateľov s vývojom na realitnom trhu je natoľko úzke, že v lokalitách s dostatkom pracovných miest si môžu investori dovoliť zdražovať aj rýchlejšie. V tých druhých prípadoch môžeme očakávať stagnáciu alebo dokonca pokles, ktorý tlačí ceny na dno a situácia s ponukou bytov a domov je dosť kritická.


Najlacnejšie sa býva v regiónoch bez práce

 

Kým bohatšie regióny hlásia stúpajúce čísla v štatistikách rastu na realitnom trhu, menej vyspelé okresy sa trápia pretrvávajúcim poklesom cien nehnuteľností. Najlacnejšie sa dá byt alebo dom kúpiť práve v regiónoch, kde je málo pracovných miest, čo následne ovplyvní aj ďalšie oblasti. Nedarí sa stavebníctvu, s čím súvisí slabá ponuka realít a to dostáva miestny trh do zlej kondície.

 

História si pamätá rekordné zdražovanie v Devínskej Novej Vsi

 

Najlepším príklad zdražovania bývania ovplyvneného vznikom nových pracovných miest sa spája s príchodom automobilky Volkswagen v 90.rokoch. V novom bratislavskom závode si našli prácu tisícky Slovákov, na základe čoho sa posilnila ponuka realitného trhu a tým pádom stúpli ceny. Najmä Devínska Nová ves zaznamenala niekoľkopercentný skok v cenách bytov, ktorý sa zapísal do histórie veľkými písmenami.

 

S príchodom Jaguaru sa čaká zdražovanie v Nitre

 

Automobilky robia na slovenskom realitnom trhu poriadny rozruch, čo sa aktuálne ukazuje aj v Nitre a jej najbližšom okolí. Očakávaný príchod Jaguaru, ktorý vytvorí zhruba 3000 miest a spoločne so subdodávateľmi zamestná údajne až 15 000 ľudí, začal ovplyvňovať správanie majiteľov bytov a ceny začali poriadne stúpať. Napríklad 2 a 3-izbové byty sa v porovnaní s predošlým letom predražili aj o 7000€ a podľa všetkého sa zdražovanie ešte len začalo.

 

Mierne zdražovanie prináša aj výstavba obchodných centier

 

Desiatky až stovky pracovných miest vznikajú aj pri otváraní nových obchodných centier, čo má takisto vplyv na zdražovanie. Na základe toho si môžeme vysvetliť mierny rast v Lučenci, kde na konci roka otvorili Galériu či niekoľkopercentné zdražovanie bytov v tesnej blízkosti pri trnavskej City Aréne. Podobný vývoj prebieha aj v ďalších mestách, kde pribudli nové nákupné zóny.  

 

Vzhľadom na niekoľkomesačný rast priemernej ceny bývania vidíme, že realitný trh je vo väčšine našich krajov v dobrej kondícií. To má súvis aj s pribúdajúcimi pracovnými miestami, ktoré vytvárajú väčší priestor na kúpu bývania. Práve v spomínanej Nitre sa očakáva rekordný rast, ktorý už začal tamojšie nehnuteľnosti predražovať. Podobne na tom budú ďalšie lokality, kde sa očakáva príchod zahraničných investorov a nové pracovné príležitosti v hojnom počte.

Zdroj: www.commons.wikimedia.org

 

Text : Róbert Bosák

Foto : wikimedia.org