Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Nové opatrenia na trhu s úvermi na bývanie

Napísal Róbert Bosák, 08.07.2018

Úvodný týždeň po zavedení najnovších zmien na trhu s úvermi máme za sebou. Nové opatrenia, ktoré na podnet NBS vstúpili 1. júla do platnosti, však môžu ešte pár dní alebo týždňov vyvolávať otázniky spojené s tým, kto sa po novom (ne)dostane k úverom.

 

Očakávané zmeny v poskytovaní hypoték a iných úverov na bývanie sú od predošlej nedele realitou. Pre klientov to znamená isté obmedzenia, ktoré sa však dotknú len vybranej skupiny žiadateľov. K tým patria všetci, ktorí nesplnia podmienky nového dlhového limitu a pri kúpe alebo rekonštrukcii bývania budú chcieť využiť úver vo výške nad 90 % ceny nehnuteľnosti.

Zdroj: www.thefinancegenie.com


Maximálny pomer LTV 90 %

 

Maximálny pomer LTV pri úveroch na bývanie sa pred týždňom neznižoval prvýkrát. Snaha NBS o pokles zadlženosti sa oprela o odporúčania znížiť podiel hypoték s maximálnym LTV aj v minulom  a predminulom roku. Momentálne sa výška úveru z celkovej obstarávacej ceny nehnuteľnosti dostáva na ešte nižšiu úroveň, kvôli čomu si budú musieť žiadatelia minimálne pätinu kúpnej sumy financovať buď spotrebným úverom, alebo vlastnými prostriedkami.  

 

Nový limit DTI s koeficientom 8

 

Kým podiel hypoték s maximálnym pomerom LTV sa už menil aj v minulosti, dlhový limit DTI je na našom trhu úplnou novinkou. V praxi sa jedná o pomer výšky celkovej zadlženosti k príjmu žiadateľa, ktorý NBS nastavila na úroveň 8. To umožní klientom získať úver len vo výške 8-násobku ich ročného príjmu. Zavádzanie limitu sa však spája s výnimkou, vďaka ktorej je možné tento limit prekročiť až v 20 % prípadov, no tá bude platiť len do októbra.   

 

Novinky na úverovom trhu od 1. júla:

 

- 100 % hypotéky definitívne skončili

- podiel hypoték s LTV nad 80 % nesmie prekročiť 35 %

- pri schvaľovaní hypoték sa bude zohľadňovať DTI 8

- do októbra sa môže schváliť 20 % úverov s DTI nad 8

Zdroj: www.martyngerrard.co.uk 


Niektoré banky začali nové podmienky uplatňovať už skôr, no oficiálne sa do platnosti dostali až minulú nedeľu. Od tej bude celková dostupnosť úverov na bývanie o čosi nižšia, aspoň tak si to želá NBS,  ktorá chce pribrzdiť úverový boom a s ním stúpajúcu zadlženosť domácností. Jej rast patrí k najrýchlejším v celej EÚ, čo by však mohli zmeniť práve zavedené opatrenia.

 

Text : Róbert Bosák

Foto: www.saga.co.uk, www.thefinancegenie.com, www.martyngerrard.co.uk