Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Nová najvyššia budova v Albánsku bude vyzerať ako vrch pokrytý zeleňou

Napísal Róbert Bosák, 02.12.2022

Poradie v rebríčku najvyšších albánskych budov sa v posledných rokoch niekoľkokrát menilo. Na vedúcej pozícii sa dlho neudrží ani súčasný líder. Vystriedať ho má tiranská výšková budova s dizajnom inšpirovaným vrchom pokrytým zeleňou.

Mount Tirana, Zdroj: cebraarchitecture.dk

 

185-metrový vrch so živou vegetáciou

 

Hornatá albánska krajina poslúžila ako inšpirácia pri tvorbe návrhu dizajnu viacerých budov v Tirane. Námetom sa stala aj pri návrhu projektu Mount Tirana, ktorý ašpiruje na získanie titulu najvyššej budovy v celom Albánsku. Ako už napovedá samotný názov, veža s výškou 185 metrov bude vyzerať ako vysokohorský vrch, ktorý sa v hornej časti zužuje. Do fasády sa integrujú desiatky rastlín a nižších druhov drevín, čo umocní celkový optický dojem dizajnu imitujúceho albánske končiare.

Mount Tirana, Zdroj: cebraarchitecture.dk

 

Mrakodrap s viacúčelovým využitím

 

Vo vysokej hore pokrytej zeleňou si nájdu domov desiatky ľudí. Tí si budú môcť kúpiť nový byt v rezidenčnej časti veže, ktorú budú dopĺňať komerčné priestory. Okrem bytov poslúži aj ako hotelový objekt a menšie administratívne centrum so štandardnými kanceláriami. Plochu 70 000 m² doplní obchodná zóna a niekoľko reštauračných prevádzok, ktoré budú zriadené na dolných poschodiach 185-metrového polyfunkčného mrakodrapu.

Mount Tirana, Zdroj: cebraarchitecture.dk

 

Lokálne materiály a albánska zeleň

 

Nová najvyššia budova v Albánsku má byť aj príkladom udržateľnosti a zelenej architektúry. Okrem použitia úsporných technológií a zariadení využívajúcich obnoviteľné zdroje energie zohrá kľúčovú úlohu aj voľba materiálov. Väčšina stavebných materiálov, ktoré sa použijú pri výstavbe, má pochádzať z lokálnych zdrojov. Architekti z dánskeho ateliéru Cebra zahrnuli do návrhu aj lokálnu albánsku zeleň, ktorá rastie v okolitej prírode.

Mount Tirana, Zdroj: cebraarchitecture.dk

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: cebraarchitecture.dk