Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Nová indická škola z pieskovca je dokonale zladená s prostredím

Napísal Róbert Bosák, 20.05.2021

Využitie lokálnych materiálov na realizáciu väčších projektov dokáže znížiť náklady na výstavbu. V mnohých prípadoch to prispeje aj k splynutiu stavby s okolitým prostredím. Presne to sa stalo v prípade novej indickej školy vybudovanej z pieskovca.

 

Pieskovec nepatrí medzi často využívané stavebné materiály. V niektorých častiach sveta naň ale nedajú dopustiť. Príkladom je indická oblasť Rádžasthán, kde má tento prírodný materiál dlhoročnú tradíciu. Po najnovšom bol použitý na výstavbu ďalšieho veľkého projektu, ktorým je nová dievčenská škola Rajkumari Ratnavati.

Rajkumari Ratnavati, Zdroj: Vinay Panjwani 


Pieskovec ako hlavný stavebný materiál

 

Keďže za lokalitu pre novú školu bola zvolená púštna oblasť Thar na okraji mesta Jaisalmer, americká architektka Diana Kellogg musela prísť s návrhom, ktorý by tamojšie nezastavané prostredie narúšal v čo najnižšej možnej miere. Splniť takúto požiadavku sa jej podarilo práve vďaka miestnemu pieskovcu, ktorého farebný odtieň ladí s púšťou. Navyše, materiál je možné kombinovať aj s ďalšími prírodnými prvkami, hlavne s drevom, ktoré sa pri realizácii využilo v podobe niekoľkých dverí a nábytkových zostáv.

Rajkumari Ratnavati, Zdroj: Vinay Panjwani 


Oválny tvar pôsobí ako bezpečná pevnosť

 

Snaha architektky nechať splynúť budovu s prostredím viedla aj k návrhu neobvyklého tvaru. Za ten bol zvolený veľký ovál, v ktorom bolo možné vytvoriť dostatok miesta pre zriadenie až 10 učební s kapacitou pre 400 dievčat. Vďaka tomuto tvaru nebolo nutné stavať viacpodlažný objekt, ktorý by sa ťahal do výšky. Výber oválneho tvaru má zároveň študentkám poskytovať pomyselný pocit bezpečia. Vzhľad budovy totiž nadobúda dojem mohutnej pevnosti, ktorá je pevne ukotvená k zemi.

Rajkumari Ratnavati, Zdroj: Vinay Panjwani  


Nová škola vybudovaná v duchu ekológie

 

Kým niektoré stavby z pieskovca patria medzi jednoduchšie objekty bez citeľného dôrazu na hospodárnosť budovy, v prípade školy Rajkumari Ratnavati to vôbec neplatí. Architektka do návrhu zakomponovala aj systém na zachytávanie dažďovej vody či strešné fotovoltaické panely, ktoré škole zaisťujú maximálnu sebestačnosť v produkcii elektriny potrebnej na chod osvetlenia a ventilácie. V kombinácii s prírodnými materiálmi tak z budovy robia inšpiratívne ekologické stavebné dielo.

Rajkumari Ratnavati, Zdroj: Vinay Panjwani

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: Vinay Panjwani