Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Nórsko je podľa OSN krajinou s najvyššou kvalitou života, Slovensko je 36.

Napísal Róbert Bosák, 13.12.2019

Kvalita života vo svete je pravidelne monitorovaná niekoľkými inštitúciami. So štúdiou, ktorá sleduje podmienky pre život v daných krajinách, prichádza každý rok aj OSN. Tá opäť predstavila index ľudského rozvoja aj rebríček zostavený z jeho výsledkov.


Nový Human Development Index z dielne OSN nepriniesol žiadne zásadné zmeny. Najvyššia kvalita života, pri ktorej hodnotení sú sledované 3 faktory – zdravie, príjem, vzdelanie, je naďalej v Európe, ktorá ovládla všetky medailové pozície. Nič nečakané sa neudialo ani na konci rebríčka, v ktorom opäť úradovali africké krajiny. Tie dokonca obsadili celú záverečnú desiatku.

 

Najlepší život ponúka opäť Nórsko

 

Prvenstvo škandinávskeho štátu v rebríčku Human Development Index sa už stáva pravidlom. Nórsko nenašlo premožiteľa ani tento rok, aj keď ďalší medailisti sa k nemu priblížili aspoň o malý krok. O niečo lepšie je na tom Švajčiarsko, no nijak výraznejšie nezaostáva ani Írsko, ktoré opakovane boduje vďaka vysokým platom a veľmi dobrej úrovni vzdelania.

Zdroj: www.pixabay.com


10 krajín s najvyššou kvalitou života:

 

1. Nórsko

6. Austrália

2. Švajčiarsko

6. Island

3. Írsko

8. Švédsko

4. Hongkong

9. Singapur

4. Nemecko

10. Holandsko

Zdroj: hdr.undp.org

 

10 krajín s najnižšou kvalitou života:

 

180. Mozambik

185. Burundi

181. Sierra Leone

186. Južný Sudán

182. Burkina Faso

187. Čad

182. Eritrea

188. Stredoafrická rep.

184. Mali

189. Niger

Zdroj: hdr.undp.org

 

Slovensko je 36., miesto si delí s inými

 

V 189-člennom rebríčku nechýba ani Slovensko. To si síce v porovnaní s vlaňajším poradím polepšilo, no posun o 1 priečku nahor nás dostal „len“ na 36. pozíciu. O tú sa dokonca delíme s ďalšími 2 krajinami. Rovnakú hodnotu výsledného indexu totiž namerali aj Saudskej Arábii a Andorre.

Zdroj: www.pixabay.com


Ako v rebríčku dopadli susedia z V4:

 

Česko – 26. miesto (rovnaká pozícia ako vlani)

Poľsko – 32. miesto (posun o 1 pozíciu nahor)

Maďarsko – 43. miesto (rovnaká pozícia ako vlani)

Zdroj: www.pixabay.com


V roku 2019 boli zverejnené aj iné rebríčky hodnotiace kvalitu života v jednotlivých štátoch alebo mestách. Tie sa však nezakladali na výsledkoch indexu ľudského rozvoja sledujúceho vyššie spomenuté faktory, s ktorým každoročne prichádza OSN. V poradí iných rebríčkov je tak za krajinu s najvyššou kvalitou života pasovaná aj Austrália, Dánsko alebo Švédsko.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: hdr.undp.org

Zdroj foto: www.pixabay.com