Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Nórska obec Økolandsby otvorila dvere registrácii eko-dediniek

Napísal Róbert Bosák, 07.03.2017

Nóri sú známymi priekopníkmi trvalo udržateľnej výstavby, pričom ako jedni z prvých začali uplatňovať aj model ekologických obcí.  Jedna taká sa nachádza neďaleko Osla a svetu jasne ukazuje, že  koexistencia človeka s prírodou je možná aj v modernom živote.

Zdroj: norwayofmyheart.wordpress.com

 

Harmónia, zdravie, čistota a moderna, každý z týchto pojmov je neodmysliteľnou ozdobou novodobých eko-dediniek. Medzi prvé sídla tohto druhu patrí aj nórske Økolandsby, ktoré je samostatnou súčasťou obce Hurdal vzdialenej len pár kilometrov od Osla. Skromná dedinka sa vo svete preslávila svojou výnimočnosťou, pre ktorú je typický revolučný životný štýl.

Zdroj: tv.nrk.no

 

Prvá registrovaná eko-dedina v Nórsku

 

S myšlienkou budovať novodobé obytné zóny, ktoré by sa stali symbolom moderného života v nezávislých obciach, sa severskí architekti pohrávajú roky. V prípade tých nórskych sa našla vôľa k prevratným urbanistickým riešeniam, čoho výsledkom je práve Økolandsby. Ide o prvú  zaregistrovanú eko-dedinu v Nórsku, ktorá zmenila doterajší spôsob života v štáte a udala mu celkom nový smer.

Zdroj: zelenarchitektura.sk

 

Sebestačné bývanie v súlade s prírodou

 

Pri návšteve Økolandsby nemôžeme očakávať pompéznosť ani prepychovú architektúru. Jej výnimočnosť spočíva v nadčasovom poňatí trvalo udržateľnej výstavby, ktorej ústredný cieľ hľadá princípy života v súlade s prírodou a zdravým životným prostredím. Tento ušľachtilý zámer sa autorom nápadu podarilo splniť na výbornú, pretože život v dedinke prináša úplnú sebestačnosť a schopnosť fungovať bez akýchkoľvek škodlivých vplyvov.

Zdroj: houzz.dk

 

Urbanistická štruktúra Økolandsby:

 

- dedinku osídľuje necelých 200 ľudí, ktorí spolu obývajú vyše 40 ekologických budov

- aktuálny počet bytových jednotiek dosahuje 70, pričom ich výmera presahuje aj 100m2

- domy realizovali v štýle „active“ – schopné produkovať o 15% viac energie ako spotrebujú

- architekti plánujú postaviť zhruba 200 nových rodinných domov doplnených bytmi  

 - v strede dedinky je komunitný dom na spoločenské účely, ktorý má obklopiť nové centrum

Zdroj: permaliv.blogspot.com

 

Budúcnosť eko-dediniek vyzerá sľubne, aspoň na severe Európy určite. Už teraz je jasné, že po úspešnom experimente s Økolandsby a ďalšími neskôr registrovanými obcami tohto typu budú architekti pokračovať v návrhoch týchto novodobých zón. Prečo nie, veď šetria prírodu, podporujú zdravie obyvateľov a spĺňajú všetky základné životné potreby obyvateľov.

 

Text : Róbert Bosák

Foto : munkenergy.dk, norwayofmyheart.wordpress.com, tv.nrk.no, houzz.dk, permaliv.blogspot.com