Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Niektoré mestá zvyšujú daň z nehnuteľnosti a zavádzajú poplatok za rozvoj

Napísal Róbert Bosák, 20.12.2019

Vyššia daň z nehnuteľnosti či nový mestský poplatok za rozvoj, alebo rovno oboje naraz. Výstavba, resp. vlastníctvo nehnuteľnosti bude vo viacerých mestách od 1. januára opäť o niečo drahšou záležitosťou.

Zdroj: zilina-gallery.sk


O zvyšovaní dane z nehnuteľnosti, resp. zavádzaní nového poplatku za rozvoj sa v poslednom období uvažovalo vo viacerých slovenských mestách. V súčasnosti je jasné, že tieto úvahy sa v mnohých z nich menia na skutočnosť, takže ich obyvatelia si od 1. januára za nehnuteľnosti trochu priplatia.

Zdroj: www.pixabay.com


Bratislava

Magistrát hlavného mesta so zvyšovaním dane z nehnuteľnosti neotáľal. Bez dlhšieho váhania schválil zvýšenie daňových sadzieb, ktoré rozdelil do 4 pásiem od A po D. Sadzby v pásmach sú rôzne. Najviac si priplatia vlastníci nehnuteľností spadajúcich do pásma D, teda do Starého Mesta a lokality Nivy. Najmenej zas vlastníci nehnuteľností z pásma A, kam sa radia okrajové časti Vajnory, Vrakuňa, Devínska Nová Ves či Podunajské Biskupice.

 

Košice

Kým Bratislavčanov čakajú od januára „iba“ vyššie dane, v Košiciach budú po novom platiť aj poplatok za rozvoj. Tam sa na rozdiel od hlavného mesta zavádza až teraz. Jeho výšku bude určovať daňová kategória podľa lokality, do ktorej stavba spadá. V centre sa ráta s poplatkom v maximálnej zákonom stanovenej výške 35 € za m². Najmenej, od 3,5 do 7 € za m², sa bude platiť pri vybraných poľnohospodárskych alebo vodohospodárskych objektoch mimo centra. Popri daniach vyšších priemerne o vyše 100 % si tak obyvatelia priplatia aj za výstavbu.

 

Trnava

Vyššie dane z nehnuteľnosti čakajú aj na Trnavčanov. Za m² bytu a rodinného domu budú po novom platiť rovné 1 €. Majitelia podnikateľských budov alebo iných nebytových priestorov zaplatia za m² až 5 €. Zvyšuje sa aj daň zo stavebných pozemkov, ktorej sadzba za m² sa bude od januára vyrátavať pomocou koeficientu 1,5 % zo základu dane pri stavebných pozemkoch, resp. 1,25 % pri ornej pôde.

 

Prešov, Trenčín, Žilina

Zvýšenie daní z nehnuteľnosti prešlo aj v ďalších krajských mestách. Napríklad Prešovčania zaplatia na daniach z nehnuteľností priemerne o 25 % viac ako doteraz. Obyvateľom Trenčína stúpnu sadzby dane až o 35 %. V Žiline to bude ešte viac. Tamojší poslanci totiž zvýšili daň z nehnuteľnosti pri bytoch a rodinných domoch z 0,20 € na 0,50 € za m². 

 

Šaľa

Možnosťou, ako môžu menšie mestá získať viac financií na výstavbu ciest, obnovu verejných priestranstiev či výstavbu nemocničných, sociálnych alebo kultúrnych zariadení, sú aj príjmy z poplatku za rozvoj. Ten okrem vyššie uvedených Košíc zavádza napr. aj Šaľa. Za m² stavby určenej na bývanie sa tam bude platiť 10 €. Pri stavbách určených na účely iné ako bývanie to bude 2-násobok.  

 

Veľké Leváre

Len pred pár dňami sa pre zavedenie poplatku za rozvoj rozhodli aj vo Veľkých Levároch. Na Záhorí tak pribudne ďalšie mesto či obec, kde sa bude za výstavbu platiť v takejto podobe. Na rozdiel od Malaciek, kde m² obytných stavieb už dávnejšie ohodnotili na 35 €, alebo dedinky Kostolište s výškou poplatku 20 € za m² sa tu má platiť „iba“ 10 € za m².

 

Uvedené mestá sú len niektorými, ktoré od januára pristúpia k zvýšeniu daní z nehnuteľnosti alebo zavedeniu poplatku za rozvoj. Zoznam takýchto lokalít je pomerne pestrý a nechýbajú v ňom mestá a dedinky od Bratislavy až po najvýchodnejšie kúty krajiny.  

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: www.tasr.sk

Zdroj foto: www.wikipedia.org – RI91, zilina-gallery.sk, www.pixabay.com