Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Nezabudnite na povinnú revíziu kotla

Napísal Róbert Bosák, 23.09.2014

Technologické zariadenia potrebujú svoju údržbu a pravidelná kontrola ich funkčného stavu patrí k súčasti starostlivosti o ich správny chod. Niektoré z využívaných zariadení súvisia priamo s našou bezpečnosťou, preto je ešte dôležitejšie dbať o ich funkčnosť a práve kotly sú jednými z nich. 


Všetky vykurovacie zariadenia vrátane kotlov podliehajú povinnosti vykonávania revízie. Táto kontrola ich funkčnosti má za úlohu oboznámiť vlastníka s aktuálnym stavom jeho zariadenia a ozrejmiť mu prípadné potrebné kroky na nápravu. Potreba bezchybného pracovania kotla je vyžadovaná kvôli viacerým dôvodom, no bezpečnosť a teplo v domácnosti sú tie hlavné faktory. K ich zabezpečeniu je nutné priložiť ruku k dielu a nechať si vykonať odbornú revíziu, po ktorej budete omnoho múdrejší a budete vedieť, či je Váš vykurovací systém pripravený na ďalšiu sezónu. 

Zdroj: www.plyno-servis.eu


Povinnosť vyplýva zo zákona 


Do roku 2007 sa slovenské zákony venovali problematike spojenej s vykurovacími zariadeniami slabšie, no práve tento rok priniesol zmenu a schválila sa novela o povinnosti pravidelnej revízie kotlov, vykurovacích systémov a klimatizačných zariadení. Platiť začala počnúc 1.januárom 2008 a dodnes je jej znenie aktuálne. Celý zákon sa dá považovať ako doplnok k smerniciam EÚ o energetickej hospodárnosti budov a takisto ho môžeme považovať za dobrý krok smerom k vyššej bezpečnosti v domácnostiach.


Schválený zákon predkladá aj konkrétne smernice objasňujúce jednotlivé intervaly revízie. Tie sú priamo závislé od výkonu konkrétneho kotla a používaného paliva na jeho chod. Súčasťou kontroly majú byť aj ďalšie časti tvoriace vykurovací systém, takže radiátory, gamatky alebo elektrické pece sa Vám skontrolujú tiež. Zákon ďalej definuje typy objektov, v ktorých má byť kontrola vykonávaná a sú to rodinné domy, byty, ďalšie obytné budovy a niektoré sociálne zariadenia ako školy, nemocnice a podobne.


Priebeh kontroly 


Celý postup revízie je jednoduchý a prebieha počas jedného dňa. Nečakajú Vás žiadne zložité úkony, jednoducho zavoláte revízneho technika a dohodnite si s ním presný termín. Najideálnejší čas na revíziu je koniec vykurovacej sezóny na začiatku jari alebo v lete, kedy sú technici menej zaneprázdnení a ich služby stoja podstatne menej. 

Zdroj: www.manag-termo.sk


Význam revízie kotlov : 


Úspora energie -aka vykonaniu revízie sa dajú ušetriť aj nejaké peniaze, pretože pri nej môžeme odhaliť závady zvyšujúce spotrebu. 


Bezpečnosť v domácnosti - Prípadné poruchy ohrozujú aj našu bezpečnosť a nakoľko sa jedná o plynové alebo elektrické zariadenia, 100% stav je nutný. 


Eliminácia výpadku prevádzky - Kazovosť kotla sa nemusí prejaviť hneď a nie je jednoduché ju odhaliť bez kontroly, takže revízia pomôže aj v tomto prípade. 

Zdroj: www.voda-kurenie-poprad.sk


Záujem o revízie v slovenských domácnostiach nie je veľmi vysoký, no je to spôsobené skôr nedostatočnou informovanosťou o tejto povinnosti ako o nezáujme. Mnoho ľudí nemá vedomosť o tomto kroku, takže snáď pomôžu aj naše informácie. Veď revízia nie je len o vyhýbaní sa pokute, ale najmä o zachovaní bezpečnosti a možnosti mať doma teplo. 


Text : Róbert Bosák

Foto : plyno-servis.eu, manag-termo.sk, voda-kurenie-poprad.sk