Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Neobsadenosť bratislavských kancelárií klesla, ponuka bude rásť

Napísal Róbert Bosák, 23.07.2017

Majitelia administratívnych budov v Bratislave majú ďalší dôvod na radosť. Výsledky tradičnej kvartálnej správy zameranej na hodnotenie kancelárskeho trhu totiž ukazuje, že záujem o priestory a s ním aj celková ponuka ďalej rastie.  

 

Bratislavský kancelársky trh sa po dlhšom období stagnácie začal uzdravovať už v druhej polovici minulého roka. V pozitívnom trende znamenajúcom väčší dopyt a stúpajúcu ponuku pokračuje aj tento rok. Potvrdili to aj štatistiky spoločností zoskupených vo fóre Bratislava Research Forum, ktoré hodnotili vývoj za druhý štvrťrok.

Zdroj: kancelariebratislava.sk

 

Výmera ponúkaných priestorov dosiahla 1,67 mil.m2

 

V druhom kvartáli sa síce celková ponuka kancelárskych priestorov v hlavnom meste veľmi nezvýšila, no predsa sa otvoril jeden väčší projekt. Ide o komplex UNIQ Staromestská, ktorý na bratislavský trh priniesol ďalších 8303m2 kancelárskej plochy. Aj vďaka tomu sa celková výmera kancelárií zvýšila na 1,67 mil.m2, pričom podiel priestorov so štandardom A dosiahol už 58%. Ten by sa mal naďalej zvyšovať, nakoľko v ďalšom období otvoria ďalšie projekty.

 

Najväčšie projekty očakávané do konca roka:

 

New Stein – polyfunkčná budova, v ktorej sa realizujú kancelárie s výmerou 11 000m2

Zuckermandel CX – v 2 budovách realizujú kancelárie s celkovou výmerou 36 000m2

Panorama Business II – 9-poschodový objekt, ktorého úžitková plocha bude 25 000m2

Zdroj: skyscrapercity.com

 

Celková neobsadenosť v meste klesla pod 7%

 

Ak rastie celková ponuka kancelárií, no zároveň klesá neobsadenosť, svedčí to o extra silnom dopyte. Ten sprevádzal vývoj v celom druhom štvrťroku, ktorý vyústil do konečného poklesu neobsadenosti pod vytúžených 7%. Analytici totiž ku koncu druhého kvartálu narátali 6,85% neobsadených priestorov, čo je o 0,19% menej ako v prvých troch mesiacoch tohto roku.

 

Miera neobsadenosti v jednotlivých okresoch:

Okres

Miera neobsadenosti

Bratislava IV

1,23%

Bratislava V

4,87%

Bratislava I

5,81%

Bratislava II

7,94%

Bratislava III

10,67%

Zdroj: prodis.sk 


Dianie na kancelárskom trhu patrí k smerodajným ukazovateľom vývoja podnikateľského prostredia v Bratislave. Ak majú firmy záujem o priestory a investori sú ochotní realizovať projekty, potom je jasné, že sa nedarí len realitnému trhu, ale napreduje celý podnikateľský sektor. Presne to potvrdzujú aj aktuálne čísla za druhý kvartál, ktorý priniesol ďalšie oživenie. 

 

Text : Róbert Bosák

Foto : prodis.sk, kancelariebratislava.sk, skyscrapercity.com