Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

NBS potvrdila ďalšie zdražovanie bytov a domov

Napísal Róbert Bosák, 04.05.2018

Na trhu s bytmi a domami sa opäť zdražovalo, aspoň tak to vyplýva z najnovších údajov Národnej banky Slovenska (NBS). Po spomalení z konca predošlého roka tak realitný trh pokračuje v snahe dobiehať rekordné predkrízové úrovne.

 

Údaje o vývoji cien bývania za prvý tohtoročný kvartál nepriniesli žiadne veľké prekvapenia. Aj napriek spomaleniu zdražovania, ktorého svedkami sme boli v závere predošlého roka, sa očakávalo pokračovanie v rastúcom trende, ktoré však nemalo dosahovať viac ako 3 %. Podľa najnovších štatistík zverejnených NBS sa tieto predpovede naplnili takmer do bodky.

Zdroj: www.thecrowdedplanet.com


Za bývanie si priplatíme priemerne o 2,65 % viac

 

Kupujúci, ktorí po pomalšom závere minulého roka očakávali zastavenie zdražovania aj tento rok, budú zrejme sklamaní. Najnovšie štatistiky NBS totiž jasne poukázali na ďalší rast, ktorý v medzikvartálnom hodnotení dosiahol celých 2,65 %. V porovnaní s 1. kvartálom minulého roka je aktuálny výsledok ešte lepší a s 5 % rastom nás radí nad priemer EÚ.

 

Priemerná cena bývania v jednotlivých krajoch za 1. kvartál 2018:

Kraj

Priemerná cena za m2

Kraj

Priemerná cena za m2

Bratislavský

1945 €

Prešovský

830 €

Košický

1073 €

Banskobystrický

769 €

Trnavský

1000 €

Trenčiansky

749 €

Žilinský

  883 €

Nitriansky

691 €

SR SPOLU

1396 €

 

V medziročnom porovnaní dopadli najlepšie Košice

 

Najlepšou správou vyplývajúcou zo štatistík je nárast cien vo všetkých krajoch, a to v prípade bytov aj rodinných domov. Paradoxné je, že regióny, ktoré dopadli najlepšie v medziročnom porovnaní (s výnimkou Trnavy), nezopakovali dobré čísla v hodnotení štvrťrokov. Príkladom sú Košice, ktorým sa podarilo dosiahnuť medziročný nárast až na dvojcifernej úrovni.

 

Medziročné porovnanie cien bývania v jednotlivých krajoch:

Kraj

Medziročný rast

Kraj

Medziročný rast

Košický

+ 12,60 %

Trenčiansky

+ 6,24 %

Trnavský

+ 9,65 %

Žilinský

+ 5,24 %

Banskobystrický

+ 8,46 %

Bratislavský

+ 3,84 %

Nitriansky

+ 7,30 %

Prešovský

+ 2,98 %

SR SPOLU

+ 4,80 %

 

Najvyšší medzikvartálny rast pre Trnavský región

 

Kým v medziročnom porovnaní bol Košický kraj suverénne najlepším, so štvrťročným rastom 2,19 % sa pri hodnotení kvartálneho vývoja nedostal ani do prvej štvorky. Prekvapením bolo aj 2,10 % zdražovanie v regióne hlavného mesta. Horšie dopadol len Žilinský a Trenčiansky kraj, kde rast cien nedosiahol ani 2 %. Na druhej strane rebríčka sa ako víťaz ocitol Trnavský kraj s výsledkom 5,26 %, za ktorým sa veľmi tesne ocitol Banskobystrický kraj.

 

Medzikvartálne porovnanie cien bývania v jednotlivých krajoch:

Kraj

Medzikvartálny rast

Kraj

Medzikvartálny rast

Trnavský

+ 5,26 %

Košický

+ 2,19 %

Banskobystrický

+ 5,20 %

Bratislavský  

+ 2,10 %

Nitriansky

+ 5,06 %

Žilinský

+ 1,73 %

Prešovský

+ 2,98 %

Trenčiansky

+ 1,22 %

SR SPOLU

+ 2,65 %

Zdroj: www.mapio.net


Rast cien zaznamenaný vo všetkých krajoch bol kľúčovým faktorom k ďalšiemu zvyšovaniu priemernej ceny v celoslovenskom meradle. Jej hodnota sa vyšplhala na 1396 €, čím sa ešte viac priblížila k rekordným úrovniam spred niekoľkých rokov. Pozitívom je tiež prekonanie hranice 1000 €/m2 Trnavským krajom, ktorý sa stal len tretím regiónom prekonávajúcim túto métu.  

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: www.nbs.sk

Foto: www.thecrowdedplanet.com, www.mapio.net