Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Návrat mladomanželských pôžičiek je odklepnutý

Napísal Róbert Bosák, 19.02.2019

Hovorilo sa o nich stále častejšie. Spomienky na ich fungovanie v praxi vyvolávali priam až nostalgiu. Viac už ale nemusia, pretože po dlhých rokoch odmlky sa vracajú späť na scénu.

 

Bol to rok 1989, kedy rozpad socialistického režimu poslal do zabudnutia viaceré ekonomické nástroje vtedajšej politiky. Rýchly koniec čakal aj mladomanželské pôžičky, ktoré pomáhali s výhodnejším financovaním bývania tisíckam čerstvo zosobášených párov. Po 30 rokoch ale vstávajú z popola a v rámci novely zákona o Štátnom fonde rozvoja bývania (ŠFRB) zažijú veľké znovuzrodenie.

 

Mladomanželské pôžičky trochu inak

 

Kto by očakával presnú „repliku“ socialistických pôžičiek, ten bude asi sklamaný. Myšlienka dopriať mladým zosobášeným ľuďom výhodnejšie financovanie bývania zo strany štátu síce ostáva rovnaká, no konkrétne kritériá a možnosti získania podpory sú prispôsobené súčasnej dobe.

 

Podmienky získania štátnej podpory:

 

- vek obidvoch mladomanželov do 35 rokov

- podanie žiadosti najneskôr 1 rok po sobáši

- príjem mladomanželov nesmie presiahnuť 2,6-násobok priemernej mzdy

- peniaze z pôžičky musia byť využité na kúpu či renováciu nehnuteľnosti

 

Čo žiadateľom táto pôžička ponúkne:

 

- štátny úver v maximálnej výške 15 000 €

- 1 % úročenie garantované až na 15 rokov

- pri novom dieťati sa z úveru odráta 2000 €

- odpustenie časti úveru platí až na 3 deti

 

Plusy a mínusy pripravovanej pôžičky:

 

+ výhodnejšie financovanie bývania

- pretrvanie trendu zadlžovania Slovákov

+ atraktívne podmienky úverovania

- úver sa nedá využiť na kúpu zariadenia

+ finančný produkt garantovaný štátom

- zvýhodňovanie jednej skupiny klientov

 

Staršie ročníky sa zhodujú, že mladomanželské pôžičky ako nástroj podpory bývania nemal nikdy zaniknúť. Niečo podobné si možno myslia aj zákonodarcovia, ktorí ich opäť vracajú na scénu, aj keď v trochu upravenej verzii. To, či ide o správny krok a či sa budú tešiť rovnakej popularite, to zistíme najskôr po 1. júli, kedy majú oficiálne vstúpiť do platnosti. 

 

Text: Róbert Bosák

Foto: www.forbes.com