Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Napätie okolo prenájmov v európskych metropolách pokračuje

Napísal Róbert Bosák, 17.04.2019

Rýchle zdražovanie prenájmov vyvoláva vlnu nevôle vo viacerých európskych mestách. Napätie medzi ich obyvateľmi naďalej stúpa a v niektorých lokalitách dokonca vyháňa ľudí do ulíc.

 

Paríž, Berlín, Barcelona, Amsterdam, Lisabon. Každé z týchto veľkomiest trápi rýchly nárast cien prenájmov. Tie sa v posledných rokoch zvyšujú takým tempom, až doháňajú nájomníkov k hromadným protestom. Návrhy na zmiernenie extrémneho zdražovania zároveň pripravujú vlády, resp. predstavitelia miest.

 

V Berlíne vyšlo do ulíc vyše 20 000 ľudí

 

Prenájmy v nemeckej metropole nepatria k najdrahším, no ich zdražovanie dosahuje dlhodobo rekordné čísla. Za posledných 10 rokov sa údajne zdvojnásobili, pričom vlani poskočili o viac ako pätinu. Dôvodom je hlavne rastúci podiel nájomných bytov vo vlastníctve veľkých firiem, ktoré do nich investujú a tým zvyšujú ich hodnotu. Berlínčania tak nezvládajú vysoké náklady na bývanie, čo ich opakovane ženie do ulíc. Stalo sa tak aj 6. apríla, kedy ich tam protestovalo okolo 25 000.

 

Do hry možno vstúpi znárodnenie bytov

 

Súčasťou protestov bola aj požiadavka organizátorov na rázne kroky od kompetentných. Tí prišli s nie veľmi populárnym nápadom, ktorý by mohol vyústiť znárodňovaním bytov. To by sa týkalo korporácií, ktoré v nemeckej metropole vlastnia, resp. prenajímajú nad 3000 bytov. S takýmto návrhom ale nesúhlasí nemecká vláda a zrejme ním nebude nadšený ani nemecký parlament. Do hry tak môže vstúpiť skôr zmrazovanie výšky nájomného, prípadne ešte väčšia podpora výstavby nových bytov.

 

Amsterdam zvažuje zákaz prenájmu nových bytov

 

Berlín nebol 6. apríla jediným mestom, ktorého ulice zaplavili davy nespokojných. Hromadné protesty prebehli aj v ďalších mestách, napr. v Lisabone, v Barcelone alebo v Paríži. Pridali sa aj nemecké mestá, ktoré trápi rovnaký problém. Napätie vrcholí aj v štátoch Beneluxu, najmä v holandskom Amsterdame. Tam začali uvažovať nad zákazom prenájmu nových bytov, čím by sa pribrzdil extrémne vysoký dopyt investorov po bytoch kupovaných za účelom renovácie a následného prenajímania za vyššie ceny.

 

Najnovšie predpovede spojené s vývojom cien prenájmov v európskych mestách neveštia pre nájomníkov žiadne dobré správy. Vo väčšine metropol majú ďalej rásť, takže napätie potrápi jednotlivé lokality a realitné trhy v nich aj počas nasledujúcich mesiacov.

 

Text: Róbert Bosák

Foto: www.pixabay.com