Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Najvyššiu svetovú drevostavbu majú opäť Nóri

Napísal Róbert Bosák, 12.07.2019

Bitka o titul štátu s najvyššou drevostavbou sveta pokračuje. Po tom, čo sa žezlo v marci vrátilo späť do Nórska, si na korunu brúsia zuby ďalší kandidáti. Poradie v rebríčku sa tak môže v najbližších mesiacoch opäť meniť. Zatiaľ sú však lídrom Severania.

Zdroj: www.moelven.com 


Nórsko nie je vo vedení rebríčka krajín s najvyššími drevostavbami prvýkrát. Dlhší čas sa tam držalo vďaka bytovému domu Treet (The Tree), ktorý už pár rokov stojí v Bergene. Do boja o prvenstvo časom prehovoril aj kanadský Vancouver,  no ten si líderskú pozíciu dlho neužil. Od marca je totiž vďaka projektu Mjøstårnet vo vedení opäť Nórsko.

Zdroj: www.woodify.no 


Hranica 85 metrov pokorená

 

Vďaka spomínanému projektu Mjøstårnet, za ktorého návrhom stojí ateliér Voll Arkitekter, sa mapa najvyšších drevostavieb sveta rozrástla o ďalšie nórske mesto. Práve Brumunddal je domovom polyfunkčnej veže s rekordnou výškou 85,4 m. Samozrejme, o rekord sa jedná len medzi drevenými budovami. Nová pokorená hranica je však obrovským úspechom a zároveň povzbudením pokračovať v ďalšom boome výškových drevostavieb.

Zdroj: www.moelven.com 


Budovu postavili iba z dreva

 

Hodnotu úspechu realizácie zvyšuje aj fakt, že Mjøstårnet bola postavená celá z dreva. Pri niektorých výškových drevostavbách sa totiž používali tzv. hybridné konštrukcie, čo znamená využitie kombinácie betónových a drevených prvkov. V tomto prípade sa nepopulárna metóda obišla a architekti to riskli iba s CLT panelmi, teda s priečne laminovanými panelmi. Tie sa viackrát osvedčili ako ideálny materiál s dlhodobou životnosťou a kvalitnými vlastnosťami.

Zdroj: www.moelven.com 


Projekt Mjøstårnet v číslach:

 

- výška objektu dosahuje 85,4 m

- stavba vyrástla po 18. poschodie

- podlahová plocha má 11300 m²

- súčasťou komplexu je drevená plaváreň s rozlohou 4700 m²

Zdroj: vollark.no 


Výškový rekord nie je jediným dôvodom, pre ktorý sa na Mjøstårnet upierajú oči verejnosti z celého sveta. S projektom ako takým sa spája viacero svetlých stránok, ktoré z neho právom robia modelový príklad, ako stavať výškové budovy z dreva. A to nielen kvôli exkluzívnemu dizajnu, ale aj pre čistotu výstavby, minimálnu spotrebu energie a tvorbu zdravej mikroklímy.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: www.moelven.com, vollark.no

Foto zdroj: www.moelven.com, www.woodify.no, vollark.no