Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Najvyššia rezidenčná budova v San Franciscu sa prepadá

Napísal Róbert Bosák, 17.01.2022

Nad mestom presláveným kultúrou hippies a majestátnym mostom Golden Gate sa týči viacero výškových stavieb. Jednou z nich je aj Millennium Tower. Jedná sa o najvyššiu rezidenčnú budovu v meste, ktorej výška sa však postupne znižuje.

Zdroj: sfchronicle.com


Dôvodom poklesu výšky Millennium Tower je prepad stavby. Najvyššia rezidenčná budova a celkovo 4. najvyššia budova v San Franciscu má už dlhší čas konštrukčné problémy, ktoré spôsobujú, že základy stavby sa samovoľne prepadávajú hlbšie do zeme. S tým súvisí aj ďalší problém. Takmer 200-metrový mrakodrap sa už nejaký čas nakláňa a vychyľuje od svojej osi.

Zdroj: architecturaldigest.com

 

Projekt Millennium Tower v číslach:

 

- mrakodrap bol dokončený a slávnostne otvorený v roku 2009

- vďaka výške 196,6 m je najvyššou obytnou budovou v meste

- objekt má 58 poschodí, pod zemou sú ešte ďalšie 4 poschodia

- v podzemí je zriadené parkovisko s 355 parkovacími miestami

- podlahová plocha výškového objektu dosahuje až 107 000 m²

- celkové náklady na realizáciu budovy dosiahli 350 mil. USD

 

Prepad stavby zatiaľ „iba“ o 40 cm

 

Ani prepracovaný návrh projektu a vysoký rozpočet na jeho realizáciu nezabránil problémom, ktoré Millennium Tower postihli. Podľa expertov na výškové budovy zatiaľ mrakodrap nie je v alarmujúcom stave. Jeho prepad doteraz dosiahol „iba“ 40 centimetrov. Kritickejšie to je s nakláňaním objektu. Veža sa za niekoľko rokov vychýlila o 66 centimetrov. V súčasnosti to ešte nespôsobuje problémy pri prevádzke budovy, no ďalší odklon môže ohrozovať funkčnosť výťahov a rozvodov.

 

Veža prechádza stavebnými zásahmi

 

Zabrániť uvedeným problémom a zastaviť praskanie chodníkov v okolí veže, ku ktorému už kvôli prepadu mrakodrapu došlo, majú zahájené rekonštrukčné práce. Ich hlavným cieľom je odľahčiť časť stavby a spevniť základy. Tieto zásahy potrvajú ešte niekoľko mesiacov, takže napriek ich vykonávaniu sa Millennium Tower zrejme opäť trochu odchýli. Podľa prognóz môže ísť o 5 až 7-centimetrový odklon. Po ukončení všetkých plánovaných stavebných úprav by však k ďalšiemu vychýleniu najvyššej rezidenčnej budovy v San Franciscu dôjsť nemalo.

Zdroj: usatoday.com

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: architecturaldigest.com, sfgate.com

Zdroj foto: sfchronicle.com, architecturaldigest.com, usatoday.com