Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Najviac závislé na ruskom plyne je Česko, Slovensko je na 4. priečke

Napísal Róbert Bosák, 13.04.2022

Závislosť európskych krajín na ruskom plyne je jednou z kľúčových spoločenských tém už pár týždňov. Budúcnosťou jeho dodávok sa najintenzívnejšie zaoberajú najmä štáty, ktoré sú na ňom najzávislejšie.

 

Ruský plyn zásobuje firmy a domácnosti vo väčšine krajín EÚ. Nie všetky členské štáty sú však na ňom celkom závislé. Viaceré z nich majú zabezpečené dodávky aj z iných zdrojov. To neplatí o susednom Česku, ktoré je podľa Eurostatu najzávislejšou krajinou z celej EÚ. Len o niečo lepšie je na tom Slovensko.

Zdroj: pixabay.com

 

Česko a Lotyšsko až so 100 % závislosťou

 

V rebríčku členských štátov EÚ s najväčšou závislosťou na ruskom plyne vedú jednoznačne krajiny bývalého východného bloku. Najväčší problém s prípadným prerušením dodávok by malo Česko, ktoré podľa Eurostatu berie všetok plyn z Ruskej federácie. Rovnako je na tom aj Lotyšsko. Aj pobaltská krajina má od Rusov 100 % plynu. 

 

Príliš závislé je aj Maďarsko a Slovensko

 

Trojicu najzávislejších štátov EÚ dopĺňa ďalší z našich susedov, tentoraz ten južný. Podiel ruského plynu z celkového množstva plynu dodávaného do maďarských firiem a domácností dosahuje 95 %. Hneď za Maďarskom sa na 4. pozícii ocitlo Slovensko, ktorému Eurostat vymeral 85,4 % výsledok.

 

Bulhari berú z Ruskej federácie  ¾ plynu

 

Nadpriemernú závislosť krajín bývalého východného bloku na ruskom plyne potvrdzuje aj Bulharsko. To odoberá z Ruskej federácie 75,2 % zo všetkého plynu v krajine. Bulharsko však môže byť o jednu pozíciu nižšie. Eurostat síce vymeral Rakúsku nulovú závislosť na ruskom plyne, no podľa vedenia rakúskeho energetického regulačného úradu E-Control je realita iná. Predstavitelia úradu hovoria až o 80 % závislosti.

 

Otáznik visí aj nad ďalšími údajmi. Výsledky Eurostatu sa nie vždy zhodujú s číslami, ktoré zverejňujú inštitúcie pôsobiace v jednotlivých krajinách. Navyše, Eurostat zostavil rebríček na základe čísel za rok 2020. V súčasnosti sa môže podiel ruského plynu v niektorých štátoch mierne líšiť.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: Eurostat – ec.europa.eu

Zdroj foto: pixabay.com