Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Najväčšia synagóga v ČR je po rekonštrukcii znovu otvorená

Napísal Róbert Bosák, 14.04.2022

3-ročné čakanie na ukončenie renovácie jednej z najvýznamnejších českých pamiatok sa skončilo. Veľká synagóga v Plzni má za sebou úspešnú obnovu a ešte pred tohtoročnými veľkonočnými sviatkami stihla opäť otvoriť svoje brány.

 

Veľká synagóga, ktorá nie je iba najväčšou v ČR, ale zároveň jednou z najväčších na svete, je pýchou Plzne od 90. rokov 19. storočia. Aj keď židovským veriacim slúžila len necelých 50 rokov, ako vzácnej historickej pamiatke sa jej napriek nepriaznivým okolnostiam podarilo prežiť až dodnes. V súčasnosti je znovu v dobrej konštrukčnej aj estetickej kondícii, ktorú si udržala aj vďaka nedávno ukončenej rekonštrukcii.

Zdroj: visitplzen.eu

 

História Veľkej synagógy v Plzni:

 

- výstavba synagógy s maurskými prvkami prebehla na prelome 80.-90. rokov 19. storočia

- židovské bohoslužby sa v synagóge konali do roku 1941, potom začala slúžiť ako sklad

- v roku 1945 bola pri streľbe prebiehajúcej v rámci oslobodzovania Plzne dosť poškodená  

- po skončení 2. sv. vojny bola vrátená židovskej obci, po nástupe komunistov ju zatvorili

- stavbu s dvojicou 45-metrových veží v roku 1992 vyhlásili za národnú kultúrnu pamiatku

- v 90. rokoch prebehla menšia rekonštrukcia a synagógu následne sprístupnili verejnosti

- posledná rekonštrukcia začala v roku 2019, kvôli pandémii sa ukončila až v roku 2022

 

Obnova pamiatky za 100 mil. Kč

 

Hlavným cieľom rekonštrukcie zahájenej v roku 2019 bola rozsiahla renovácia vnútorných priestorov, ktorá zahŕňala kompletnú obnovu interiéru. V rámci rozsiahlych rekonštrukčných prác sa pristúpilo aj k obnove priľahlého Rabínskeho domu. Celkové náklady na renováciu sa vyšplhali na 100 mil. Kč. Väčšinu z tejto sumy pokryli peniaze z eurofondov, menší podiel uhradila židovská obec.

Zdroj: kudyznudy.cz

 

Účel využitia synagógy sa po rekonštrukcii nezmenil. Podobne ako pred začiatkom obnovy, aj po jej ukončení sa historický sakrálny objekt využíva ako kultúrny priestor, v ktorom sa budú konať koncerty aj výstavy. V útrobách pamiatky zároveň prebiehajú komentované prehliadky pre širokú verejnosť. Synagógu je možné navštíviť každý deň s výnimkou sobôt a židovských sviatkov. 

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: plzenoviny.cz

Zdroj foto: visitplzen.eu, kudyznudy.cz