Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Najväčšia fontána v Bratislave prejde rekonštrukciou

Napísal Róbert Bosák, 26.11.2021

Obnova verejných priestranstiev v Bratislave pokračuje realizáciou ďalších projektov.  Postupná modernizácia neobíde ani Námestie slobody, ktoré podstúpi rozsiahlu obnovu. Tá už začala prvou fázou revitalizácie, v rámci ktorej bude obnovená najväčšia fontána v hlavnom meste.

 

Fontána Družba je dominantou bratislavského Námestia slobody už od 80. rokov minulého storočia. Od roku 2007 je však mimo prevádzky. Dôvodom je jej nevyhovujúci stav, ktorý je výsledkom dlhoročnej prevádzky bez väčších renovačných zásahov. Tie prvé prišli po vyše 40 rokoch až pred pár dňami.

Námestie slobody Bratislava, Zdroj: mestskezasahy.sk

 

Najväčšia fontána v Bratislave v minulosti a dnes

 

Výstavba fontány prebiehala v rokoch 1979-1980. Zrealizovaná bola ako ozdoba vtedajšieho Gottwaldovho námestia, ktoré sa po revolúcii v roku 1989 premenovalo na súčasné Námestie slobody. Verejný priestor zdobila najmä 12-tonová plastika v tvare oceľového kvetu, ktorá je hlavným dekoratívnym prvkom okrúhleho priestoru fontány s priemerom 45 metrov. Statika plastiky je však výrazne poškodená, čo ale nie je jediným problémom. Fontána doplatila aj na havarijný stav čerpadiel a elektroinštalácie.

Fontána Družba Bratislava, Zdroj: TASR - tasr.sk

 

Družba s novou vizážou aj vstupom do fontány

 

Statické a technické problémy vyústili až do úplného pozastavenia prevádzky. Udialo sa tak v roku 2007, odkedy Fontána Družba čaká na druhú šancu. Po 14 rokoch sa jej predsa len dočkala. V rámci plánovanej revitalizácie Námestia slobody sa pristúpilo aj k rekonštrukcii samotnej fontány. Tá nepovedie len k obnove prevádzky. Najväčšia fontána v Bratislave sa má stať miestom, kde sa okoloidúci budú môcť zastaviť a počas horúcich dní vstúpiť do jej priestoru, aby sa schladili. Ostatní si budú môcť užívať útulne upravené okolité prostredie.

Námestie slobody Bratislava, Zdroj: mib.sk - architekti 2021

 

Rekonštrukcia fontány potrvá minimálne 1 rok

 

Konkrétny odhadovaný termín, kedy by mala byť vynovená fontána uvedená do prevádzky, zatiaľ známy nie je. Rekonštrukčné práce potrvajú minimálne 1 rok, pričom súbežne s nimi sa v priebehu prvej polovice budúceho roka začne aj s ďalšími etapami revitalizácie Námestia slobody. Tá prebehne ako súčasť série viacerých projektov obnovy verejných miest v hlavnom meste, ktoré sú v rámci programu Živé miesta realizované pod záštitou Metropolitného inštitútu Bratislavy.

Námestie slobody Bratislava, Zdroj: bratislavskenoviny.sk

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: mib.sk, bratislavskykraj.sk

Zdroj foto: mestskezasahy.sk, tasr.sk, mib.sk – architekti 2021, bratislavskenoviny.sk