Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Najväčšia 3D tlačiareň na svete postavila kasárne v USA

Napísal Róbert Bosák, 08.11.2018

Nie je to tak dávno, čo sme vás informovali o výstavbe pomocou najväčšej 3D tlačiarne sveta. Model ruskej firmy, ktorý má byť schopný vytlačiť celú bytovku, však prvenstvo v zozname najväčších zariadení tohto typu stratil. To už nejaký čas patrí armáde USA.   

 

Niektorým to možno pripomína časy studenej vojny, pre iných je to potvrdenie toho, ktoré krajiny si držia štatút svetových veľmocí. Preteky vo výrobe najväčších 3D tlačiarní totiž ovládli Rusko a USA, a práve druhá z menovaných krajín je oficiálne považovaná za štát, v ktorom bolo použité doposiaľ najväčšie z takýchto zariadení.

 

3D tlač využili na objekt kasární  

 

Za projektom, pri ktorom využili najväčšiu 3D tlačiareň, stojí americká armáda, konkrétne jej oddelenie US Marine Corps Systems Command (MCSC). Práve to uplatnilo túto pokrokovú metódu pri výstavbe nových kasární v americkom štáte Illinois. Samotná 3D tlač poslúžila pri zhotovení hrubej stavby, ktorá sa stala prototypom lacných a rýchlo postavených armádnych objektov kasárenského typu.

Zdroj: www.dvidshub.net


Na realizáciu postačilo 40 hodín

 

Aj keď výhod výstavby pomocou 3D tlače je viacero, boli to práve nízke náklady a možnosť stavať hoci aj väčšie objekty v rekordne krátkom čase, ktoré viedli armádu k aplikovaniu tejto metódy. Nebyť využitia najväčšej 3D tlačiarne, daná stavba by síce bola postavená rýchlo, no za 40 hodín by sa to určite nepodarilo. Celkový čas výstavby stojí za pozornosť najmä preto, že šlo o objekt s výmerou 46 m2, ktoré by sa s použitím menších zariadení realizovali 2-3 dni.

Zdroj: www.propertyandbuild.com 


Priebeh výstavby 3D kasární

 

- na výstavbu sa používal tzv. extrudovaný cement

- materiál sa aplikoval pomocou trysku na tlačiarni

- pri aplikácii sa formovali vrstvy zvlnených stien

- strecha a všetky okná sa následne osadili ručne

Zdroj: www.curbed.com 


Realizáciou kasární v Illinois sa orientácia MCSC na 3D tlač nekončí, skôr naopak. Armádne oddelenie avizovalo, že bude ďalej pracovať na vývoji ešte väčších a efektívnejších zariadení, ktoré by dokázali postaviť väčšie budovy za kratší čas. Rýchla, úsporná a ekologická výstavba vyžadujúca minimálny zásah človeka tak zrejme dostáva zelenú aj v USA a v jej armádnych kruhoch.  

 

Text: Róbert Bosák

Foto: www.dvidshub.net, www.propertyandbuild.com, www.curbed.com