Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Najväčšie predmestia sveta sa zmenili na preplnené mraveniská

Napísal Róbert Bosák, 14.04.2016

Z vtáčej perspektívy nám môžu pripadať ako obrovské mraveniská, zo zeme sa zas podobajú na zastavané labyrinty. Niektoré predmestia sa totiž zmenili na prehustené štvrte, ktoré strácajú funkciu pokojného prímestského bývania a my si predstavíme tie najväčšie z nich.

 

Súčasťou každej svetovej metropoly sú aj obrovské predmestia a okolité satelitné mestečká. Práve tie sa v posledných rokoch stávajú domovom miliónov obyvateľov, ktorí v nich hľadajú útočisko pred rušným veľkomestským životom. Migrácia z mesta do prímestských lokalít však v niektorých mestách začína byť príliš neúnosná a obyvatelia tam žijú hlava na hlave.

Zdroj: www.tripzone.cz

 

Predmestie taiwanskej metropoly už nevládze

 

Tesne pri taiwanskej metropole nájdeme husto zaľudnené predmestie, v ktorom už nie je viac miesta. Úroveň hlavného mesta poskočila v posledných rokoch tak vysoko, že migrácia za lepšími životnými podmienkami spôsobila sťahovací boom. Vysoké ceny nehnuteľností však vyhnali ľudí na predmestie, ktoré sa osídlilo viac ako by to bolo prirodzené.

 

Z rybárskej osady mesto s obrovským predmestím

 

Ďalším príkladom extrémnej hustoty osídlenia vo východoázijských mestách je aj japonská Jokohama. Bývalá rybárska osada sa s expanziou priemyslu začala rozrastať podobne rýchlo ako Tokio a po výstavbe viacerých veľkých závodov ako napríklad Nissan do nej prichádzali desaťtisíce obyvateľov. Tí osídľovali hlavne predmestie, ktoré sa postupne rozrástlo na jedno z troch najväčších na svete.

 

Predmestie čínskeho Wu-chan je na prasknutie

 

Zaujímavá situácia je okolo mesta Wu-chan, do ktorého sa sťahujú masy Číňanov z rôznych lokalít. Ako ideálna forma bývania sa im zdá satelitná zóna blízko mesta, ktorá má ponúkať komfortné podmienky. Podľa všetkého sa to s osídľovaním lokality vymklo spod kontroly, pretože predmestie je tak preplnené, že podľa leteckých záberov by sme povedali, že už nie je kde stavať.

 

Problémy riešia aj v Paríži

 

Parížske predmestia síce v hustote osídlenia za východoázijskými metropolami zaostávajú, no problémy s prehnaným počtom obyvateľov ich neobchádzajú. K tomu prirátajme komplikácie so životnou úrovňou a ekonomickým potenciálom, ktorý má čo dobiehať. Isté zmeny zahájil nápad vytvoriť tzv. Metropolu nový Paríž, ktorá spojí predmestia s centrom pomocou 200km siete metra, takže uvidíme, či to prinesie očakávané výsledky. 

 

Americké predmestia sú tiež preplnené

 

Na rozdiel od ázijských a niektorých európskych metropol sú na tom tie americké dobre po ekonomickej stránke, no s hustotou osídlenia to nie je o nič lepšie, pretože obyvatelia tam žijú jeden vedľa druhého. Nepomohlo ani to, že okolité zóny sú situované niekoľko kilometrov od centra, čo malo prinášať možnosť žiť kľudne a s dostatkom súkromia, no po masívnej vlne migrácie z mesta do okolia sa tento sen začal rozpadať. 

Zdroj: www.tripzone.cz

 

V porovnaní s najväčšími predmestiami sveta sú okrajové časti stredoeurópskych miest stále prázdne a obyvatelia tu majú dostatočný priestor na súkromie. Keďže už dlhé roky je trendom odchádzať do centra mesta a nie naopak, ťažko si môžeme niečo podobné predstaviť v okolí Bratislavy alebo Prahy. Buďme však spokojní, veď komu by sa páčilo žiť na prehustených mraveniskách, kde môžete susedom podávať šálku kávy rovno cez okno. 

 

Text : Róbert Bosák

Foto : tripzone.cz