Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Najstaršia bratislavská fontána má za sebou úspešnú rekonštrukciu

Napísal Róbert Bosák, 08.07.2019

Starostlivosť o cenné pamiatky je vždy vítanou záležitosťou. Inak to nie je ani v prípade rekonštrukcie najstaršej bratislavskej fontány, ktorá má od minulého týždňa vylepšený staronový vzhľad.

 

Maximiliánova fontána je právom považovaná za jeden z renesančných klenotov Bratislavy. Symbol Hlavného námestia zdobí centrum mesta už od 16. storočia. Za takmer 450 rokov od výstavby prešla niekoľkými úpravami a posledná z nich bola ukončená práve pred pár dňami. Jej výsledkom je návrat pôvodného historického vzhľadu, v akom bola fontána navrhnutá.

Zdroj: Radler59 


Príbeh vzniku Maximiliánovej fontány

 

Už názov napovedá, kto je patrónom tejto vzácnej renesančnej stavby. Za jej vznikom stojí Maximilián II., prvý uhorský kráľ korunovaný v Bratislave. Dielo vybudovali v rámci plánu zabezpečiť Bratislavčanom dostatok tečúcej vody a zároveň ochrániť mesto pred prípadnými požiarmi. Na to mali slúžiť práve nové fontány. Tá Maximiliánova, známa aj ako Rolandova, bola v roku 1572 postavená ako prvá z nich.

Zdroj: VMorozoff 


Fontána opäť s pôvodným vzhľadom

 

S rekonštrukciou sa začalo ešte na jeseň minulého roka. Dôvodom neboli len sanačné úpravy, ale aj vrátenie vzhľadu pamiatky do pôvodného stavu. Tomu už od konca 18. storočia chýbali cikajúci chlapci, ktorých pri výmene vrchnej časti fontány nahradili delfínmi. Odstránený bol aj vonkajší obvodový prstenec z roku 2005, na ktorý sa vzniesla poriadna vlna kritiky. Podľa pamiatkarov vraj uberal dielu ako takému z historickej hodnoty.

Zdroj: Lure 


Renovácia vyšla mesto na 80 000 €

 

Od tohtoročného leta už najstaršej bratislavskej fontáne nemá čo uberať z historickej hodnoty. Renovácia a s ňou spojené reštaurátorské práce sú ukončené, takže vynovená fontána sa ukáže domácim aj turistom prechádzajúcim po Hlavnom námestí v pôvodnej podobe. Podarilo sa to aj vďaka investícii vo výške približne 180 000 €, o ktorú sa postaralo mesto.

Zdroj: www.welcometobratislava.eu 


Text: Róbert Bosák

Foto zdroj: Radler59, VMorozoff, Lure, www.welcometobratislava.eu