Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Najlepšie ohňovzdorné tehly pre nový kozub

Napísal Róbert Bosák, 23.09.2017

S príchodom jesene budú majitelia domov a chalúp čoraz častejšie skloňovať slovíčko kozub. S tým sa spája aj výber kvalitných ohňovzdorných tehiel, ktoré splnia praktickú úlohu a zároveň upozornia na sympatický estetický vzhľad.

 

Na trhu s tehlami je mnoho produktov známych svojou vysokou kvalitatívnou úrovňou. Ak však hľadáme tehly s najlepšou ohňovzdornosťou, ktoré chceme využiť pri zriadení kozubu, potom môžeme siahnuť po 3 najvyhľadávanejších materiáloch. Tie sa vraj na tento účel hodia najlepšie, čo potvrdzujú aj spokojní majitelia nehnuteľností s kozubmi z týchto tehál.

Zdroj: domztehly.sk

 

1.Dinasové tehly – Spomedzi 3 najvyhľadávanejších produktov tohto druhu sa najmenej darí dinasovým tehlám. To však nespôsobuje ich horšia kvalita, ale špecifické využitie určené len na jeden účel. Tieto produkty vznikajú miešaním kremičitej hmoty s tzv. vápenným mliekom, čo ich predurčuje slúžiť pri vymurovaní stien a klenieb sklárskych a oceliarskych pecí. Zdobí ich aj jedna zaujímavá vlastnosť, ktorou je zväčšovanie objemu počas procesu vypaľovania.

Zdroj: prumysl.cz 

2. Šamotové tehly – Medzi šamotovými a dinasovými tehlami je minimálny rozdiel a niektorí predajcovia ich dokonca vôbec neodlišujú. Avšak drobné odchýlky u nich nájdeme, pretože v prípade tzv. šamotiek sa do zloženia pridáva menej kremičitej hmoty, ktorú môžu čiastočne nahrádzať substancie železa a horčíka. Pri murovaní kozubov sa dosť často využíva prášková šamotová hmota, ktorá sa mieša s prímesou vodného skla, čo ešte zvyšuje jej ohňovzdornosť.

Zdroj: modrastrecha.sk

 

3. Magnezitové tehly – Tehly z magnezitu sa od tých dinasových a šamotových líšia najmä sfarbením. Ich tmavé, miestami až čierne prevedenie im trochu uberá na kráse, no o to viac môžeme pochváliť ich schopnosť pohlcovať prípadné škodliviny. Tento druh tehál sa ideálne hodí k akumulačným peciam, no podobne ako stále viac objavovaný dolomit máva problémy s praskaním. Za zmienku však stojí nižšia cena a dobrá dostupnosť v tunajších obchodoch.

Zdroj: elektrima.cz

 

Trh s tehlami, ktoré sa využívajú pri realizácii kozubov, ponúka ďalšie zaujímavé materiály. V porovnaní s týmito tromi však nie sú také žiadané a dopyt po nich sa spája skôr s  inými účelmi. Dinas, šamot a magnezit sú totiž tým najlepším, čo sa z hľadiska odolnosti voči ohňu aktuálne uplatňuje pri výrobe tehiel pre kozuby.  

 

Naše odporúčanie na záver: Vzhľadom na cenu, estetický vzhľad a kvalitatívnu stránku sa nám ako najlepší materiál pri budovaní kozubov javia šamotové tehly, ktoré  sa najviac hodia k menším domácim kozubom.  

 

Text : Róbert Bosák

Foto : ziaromat.sk, prumysl.cz, modrastrecha.sk, elektrima.cz