Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Najdlhší panelák v Poľsku

Napísal Róbert Bosák, 31.12.2021

Nie je najdlhším na svete, no na prvenstvo vo viac ako 30-miliónovom Poľsku to stačí. Paneláky s dĺžkou dosahujúcou niekoľko stoviek metrov totiž u našich susedov nie sú samozrejmosťou.

Zdroj: odkryjpomorze.pl

 

Práve celková dĺžka budovy robí z bytového domu známeho ako Falowiec (často nazývaného aj Falówka) lídra v rebríčku najdlhších panelákov v Poľsku. Obrovský komplex, ktorého tvar sa podobá na dlhú vlnovku, kraľuje v tomto rebríčku od 70. rokov, kedy bol dobudovaný. Aj po rokoch je miestom, kde má domov niekoľko tisíc obyvateľov, ktorým sa naskytla možnosť bývať v najdlhšej obytnej stavbe v krajine.

Zdroj: odkryjpomorze.pl

 

Celková dĺžka paneláka dosahuje 860 metrov

 

Počet obyvateľov v megalomanskom paneláku, ktorý sa tiahne sídliskom Przymore v meste Gdansk, sa pohybuje okolo 6000. Na ubytovanie takejto masy ľudí bolo potrebné vybudovať dostatočne veľký komplex. Keďže pri výstavbe panelákov v krajinách bývalého východného bloku sa nekládol dôraz na výšku, architekti vsadili na dĺžku. Tá dosahuje až 860 metrov, čo je najviac spomedzi všetkých poľských panelákov.

Zdroj: gedanopedia.pl

 

V 10-poschodovej budove je skoro 1800 bytov

 

Obyvatelia vchádzajú do 860-metrovej budovy 16 vchodmi. Každým z nich sa dá dostať až na 10. poschodie, nad ktorým je už iba strecha vo výške 32 metrov. Na najvyššom poschodí sa nachádzajú najdrahšie zo všetkých bytov, ktorých je v tomto komplexe dokopy 1792. Nie náhodou tu poštu roznášajú až 4 poštári naraz.

Zdroj: wikipedia.org – tomasz przechlewski

 

V Rusku a na Ukrajine sú ešte dlhšie paneláky

 

Najdlhší panelák v Poľsku sa dĺžkou ani zďaleka nemôže rovnať niektorým bytovým domom v Rusku alebo na Ukrajine. Ten najdlhší z nich sa nachádza v ukrajinskom meste Luck. Práve tam sídli od roku 1980 najdlhšia obytná stavba na svete. Dĺžka tamojšieho paneláka dosahuje až 1750 metrov. Ďalšie paneláky dlhšie ako 1 kilometer sa nachádzajú v Kyjeve či v ruských mestách Murmansk alebo Volgograd.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: odkryjpomorze.pl, gedanopedia.pl, wikipedia.org – tomasz przechlewski