Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Nábytok podľa zásad ergonómie a antropometrie

Napísal Róbert Bosák, 11.04.2015

Súčasná doba kladie stále vyššie požiadavky na všetky aspekty života. S tým samozrejme súvisí aj bývanie, ku ktorému takisto patrí výber a použitie konkrétneho nábytku. Viete akú úlohu pri tom zohrávajú ergonómia a antropometria ?

Zdroj: www.designatak.cz


Nábytok je našim každodenným pomocníkom, ktorý nám výrazne uľahčuje život. Využívame ho k zabezpečeniu pohodlia, skrášleniu prostredia a dotváraniu harmónie v príbytku. Od jeho výberu závisí veľa, takže orientácia na kvalitné a vhodne navrhnuté produkty nábytkových zostáv by sa pri zariaďovaní domácností mala stať jednou z hlavných priorít. Dobrou správou je, že pomôcť si môžeme aj základmi z dvoch zaujímavých vedných odborov, ktoré sa dajú zužitkovať aj v navrhovaní špeciálnych nábytkových častí podľa individuálnych požiadaviek.

Zdroj: www.designatak.cz


Prínos využitia vedy


Nábytok má v prvom rade podporovať komfort a obyvateľom prinášať pocit spokojného bývania. Splnenie tohto zámeru sa nepodarí vždy, pretože mnoho ľudí nevenuje pozornosť práve ergonómii a antropometrii. V mnohých prípadoch sa to neskôr odzrkadlí na chýbajúcej súhre medzi človekom a domácnosťou, čo nám bráni v praktickom a efektívnom nažívaní.


Príklad - Ergonomické zásady úložného priestoru :

Zdroj: www.n-i-s.cz


Zmysel antropometrie v dizajne

S antropometriou prichádzali ľudia do kontaktu už v staroveku. Známymi „priekopníkmi“ boli v tejto oblasti aj neskorší vzdelanci ako Leonardo da Vinci alebo francúzsky architekt Le Corbusier, ktorý sa zaujímal o hlbšie prepojenie človeka a bývania. Základom tohto odboru bolo odjakživa skúmanie ľudského tela so zameraním na hľadanie odlišností. Ako jeden z prvých to premietol do návrhu interiéru dizajnér Kaare Klint, ktorý prispôsoboval rozmery nábytku rozmerom človeka. Tak sa začala využívať antropometria vo väčšom rozsahu aj pri dizajnových smeroch spojených s bývaním.

Zdroj: www.n-i-s.cz


Vďaka ergonómii za zdravím a bezpečnosťou  


Poznatky z antropometrie sa stali dôležité aj pre ergonómov, ktorých prácou je optimalizovať činnosť človeka a zároveň dbať o jeho zdravie a vitalitu. Na základe toho začali pristupovať k zohľadňovaniu zdravia a bezpečnosti produktov aj výrobcovia nábytku, čím sa do popredia dostali bezpečnostné prvky na jednotlivých modeloch. Význam ergonómie v dizajne spočíva najmä v schopnosti hľadať možnosti ako zefektívniť domáce práce, čím sa podporí zdravotná stránka človeka. Menším problémom je, že pri sériovej výrobe sa do úvahy nemôže brať individuálnosť každého človeka a produkty sa vyrábajú podľa kategorizácie klientov do istých skupín, napríklad podľa veku alebo výšky.

Zdroj: www.spdkuchyne.cz


Veľké plus pre bezbariérové bývanie


Za najväčšiu výhodu využitia antropometrie a ergonómie v dizajne sa dá považovať ich prínos pri tvorbe bezbariérového bývania. Práve majitelia takýchto bytov potrebujú špeciálne úpravy domácnosti, aby mohli žiť komfortne aj napriek fyziologickým obmedzeniam. Vzhľadom na potrebu individuálneho prístupu pri výstavbe a zariaďovaní nehnuteľností tohto typu je úplne správne, že sa tieto cenné poznatky vyžívajú v praxi.

Zdroj: www.designatak.cz


Základné poznatky o ergonómii a antropometrii sa zídu každému bez ohľadu na vkus. Najprv sa tieto vedné odbory využívali na úplne iné účely, no v posledných desaťročiach si našli svoje zaslúžené miesto aj u výrobcov nábytku. Tí začali vo veľkom zohľadňovať informácie z tejto oblasti a využívať ich v navrhovaní nových modelov, ktoré majú klientom pomôcť k lepšiemu životu. Vďaka spolupráci vedcov a dizajnérov sa darí nábytkárskemu priemyslu napredovať a prinášať originálne novinky vítané verejnosťou s otvorenou náručou.


Text : Róbert Bosák

Foto : designatak.cz, n-i-s.cz, spdkuchyne.cz