Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Na trhu je prvý 100 % elektrický obytný príves

Napísal Róbert Bosák, 19.09.2022

Expanzia elektromobility neobišla ani výrobu obytných prívesov. Do predaja sa dostalo už niekoľko modelov využívajúcich obnoviteľné zdroje energie. Nedávno bol uvedený aj prvý obytný príves s prívlastkom „plne elektrický“.

Volterra, Zdroj: bowlus.com

 

Prvý 100 % elektrický obytný príves, ktorý sa dostal na americký aj globálny trh, predstavila spoločnosť Bowlus. Kalifornský výrobca obytných prívesov vsadil na solárne či iné úsporné  zelené technológie aj pri návrhu predošlých modelov, no žiadny z nich nie je plne elektrický. Takýmto benefitom sa zatiaľ môže pochváliť iba Volterra.

Volterra, Zdroj: bowlus.com

 

Energetická nezávislosť

 

Cieľom návrhu plne elektrického modelu bolo prísť so sebestačným a energeticky nezávislým obytným prívesom. Dosiahnuť tento cieľ sa podarilo vďaka využitiu pokročilého batériového systému, ktorého kapacita je dvojnásobne vyššia ako kapacita systému v predošlom modeli od spoločnosti Bowlus. Súčasťou systému je pokroková technológia AeroSolar, pomocou ktorej sa batéria nabíja počas jazdy alebo pri parkovaní. Obytný príves sa tak vôbec nemusí napájať na klasickú sieť. Majiteľovi dokáže zabezpečiť dostatok energie aj počas dlhých ciest.

Volterra, Zdroj: bowlus.com

 

V znamení eko a luxusu

 

Udržateľnosť zohrala kľúčovú úlohu aj pri návrhu dizajnu prívesu. Zvonku sa od predošlých modelov príliš nelíši, no interiér kabíny je luxusnejší a lepšie vybavený. Jeho ekologický ráz sa prejavuje najmä dreveným stropom a stenami. Prítomnosť drevených materiálov má vplyv aj na estetickú úroveň kabíny, ktorá pôsobí luxusným dojmom. Jej dĺžka dosahuje viac ako 8 metrov, vďaka čomu sa do nej zmestí 2-lôžko, sprchovací kút aj malá kuchynka. Súčasťou vybavenia prívesu je aj 190-litrová zásobná nádrž na vodu a vysokorýchlostný internet.

Volterra, Zdroj: bowlus.com

 

Príves za 310 000 USD

 

Cena prvého plne elektrického obytného prívesu je v porovnaní s cenou predošlých modelov od spoločnosti Bowlus vyššia len o niekoľko tisíc dolárov. Kalifornská firma ju uviedla na trh za 310 000 USD. Za túto čiastku si môžu záujemcovia objednať príves so základnou výbavou. V prípade záujmu o lepšie vybavený model s nadštandardnými doplnkami si budú musieť pár tisíc dolárov priplatiť.

Volterra, Zdroj: bowlus.com

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: bowlus.com

Zdroj foto: bowlus.com