Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Na svete je prvá nabíjacia stanica pre elektromobily z dreva

Napísal Róbert Bosák, 20.06.2019

Dánski architekti opäť dvíhajú latku. K ich najnovším úspechom patrí návrh nabíjacej stanice pre elektromobily, ktorá nedávno vyrástla v meste Fredericia. Na tom by nebolo nič výnimočné, ak by nešlo o prvý projekt tohto druhu z dreva.

Zdroj: Rasmus Hjortshøj 


Aj obyčajná nabíjacia stanica pre elektromobily sa môže stať zaujímavým stavebným dielom. Stačí jej šikovný návrh, výber správnych materiálov a ideálna poloha. Potom sa ľahko stane inšpiráciou, ktorá bude udávať trend vo výstavbe takýchto projektov po celej krajine. Presne to sa podarilo ateliéru Cube, ktorého návrh prvej drevenej nabíjacej stanice sveta bol pred pár dňami oficiálne zrealizovaný.

Zdroj: Rasmus Hjortshøj 


Nedostatok nabíjacích staníc

 

Uvedený projekt je odpoveďou na dlhodobý nedostatok nabíjacích staníc (nielen) v Dánsku. Ten sa vzhľadom na nastupujúci boom spojený s príchodom elektromobilov stáva zásadným problémom. To viedlo jednu zo severských firiem k nápadu vybudovať sieť takýchto staníc, ktoré toho ponúknu viac ako nabíjacie stanice, ktoré už síce existujú, no veľmi neprispievajú k zdravšej a šetrnejšej výstavbe.

Zdroj: www.cobe.dk 


Modulárny drevený altánok

 

Nedávno dokončená stanica z mesta Fredericia v sebe nesie viacero prvkov, ktoré ju výrazne odlišujú od jej predchodcov. Ako už prezrádza nadpis, ide vôbec o prvú takúto stavbu z dreva. Projekt modulárneho typu stojí na drevených pilieroch, ktoré sa spájajú do zastrešeného celku imitujúceho altánok. Pod strechou stoja až 4 nabíjacie stojany, pomedzi ktoré nasadili stromy. Pre spríjemnenie čakania na nabitie elektromobilu je súčasťou prístrešku aj menšie posedenie s mini ihriskom pre deti, to všetko priamo uprostred živej zelene.

Zdroj: Rasmus Hjortshøj 


Čerpacie stanice budúcnosti

 

Drevená nabíjacia stanica tohto druhu nie je len jedinečným stavebným počinom. Jej význam spočíva v možnosti inšpirovať k realizácii podobných projektov a tým sa podieľať na expanzii tzv. čerpacích staníc budúcnosti. Tie môžu vyzerať aj takto – drevené, modulárne a obklopené živou zeleňou. Už len nájsť efektívne riešenia, ako nabíjanie elektromobilov urýchliť a bežné benzínové pumpy majú vážneho konkurenta.

Zdroj: www.cobe.dk 


Výstavbou prvej drevenej elektrostanice sa nič nekončí, práve naopak. V rámci projektu má takýchto stánkov vyrásť ešte minimálne 40. Ich výstavba bude prebiehať po celej Škandinávii, takže niekoľko čerpacích staníc budúcnosti vyrastie aj v Nórsku a Švédsku.

 

Text: Róbert Bosák

Foto zdroj: Rasmus Hjortshøj, www.cobe.dk