Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Na obnovu Reduty v Spišskej Novej Vsi stále nie sú financie

Napísal Róbert Bosák, 14.08.2019

Jednu z najcennejších pamiatok na Spiši naďalej sužujú problémy. Spišskonovoveská Reduta a priestranstvo pred ňou totiž potrebuje rekonštrukciu, na ktorú však stále nie sú peniaze.

Zdroj: navstevnik.spisskanovaves.eu


„Chrám krásy, dobra a pravdy“, ako niektorí nazývajú Redutu v Spišskej Novej Vsi, je stále v ohrození. Budova postavená na prelome 19. a 20. storočia už nejaký čas čaká na renováciu, ktorá by klenotu secesnej architektúry výrazne pomohla. Na to ale potrebuje značné finančné prostriedky, ktoré sú zatiaľ v nedohľadne.

Zdroj: navstevnik.spisskanovaves.eu 


Rekonštrukcia vyžaduje 5 mil. €

 

Podľa slov vedenia mesta má byť renovácia Reduty jedným z najväčších projektov v Spišskej Novej Vsi za posledné roky, a to nielen výškou investície, ale aj celkovým rozsahom prác. Tie majú vyjsť investora na 5 mil. €, aspoň tak to vyplýva z odhadov. Kompletná cena renovácie totiž zahŕňa náklady na úpravy interiéru, sanáciu vonkajších častí aj stavebné práce v blízkosti objektu. K tomu ešte treba pripočítať všetky administratívne náležitosti za ďalšie tisícky eur.

Zdroj: risandris.sk 


Aké úpravy Reduty sú potrebné:

 

- výmena všetkých okien a dverí

- obnova umeleckých výplní okien

- modernizácia divadelného átria

- tvorba bezbariérového prístupu

- odvlhčenie strechy a jej oprava

- renovácia námestia pri Redute

Zdroj: theatre-architecture.eu 


Peniaze na obnovu sa ešte nenašli

 

Práve rozsah prác a s tým spojené vyššie náklady na obnovu sú zrejme dôvodom, pre ktorý sa peniaze stále nenašli. Mesto už skúsilo nejaké projekty, no žiadny z nich doposiaľ nepriniesol potrebné financie. Kompetentní začali zvažovať aj úver z banky, no jeho získanie by malo byť poslednou možnosťou. Skúsiť ešte chcú EHP fondy alebo granty z Nórska.

Zdroj: Marek Kvackaj 


Reduta nie je jedinou vzácnou pamiatkou na Spiši, ktorá by potrebovala väčšiu modernizáciu. Na kúsok priazne a pomoc s návratom na výslnie čakajú aj ďalšie cenné objekty, napr. kaštieľ v Spišskom Štiavniku alebo viaceré staré evanjelické kostoly v oblasti Horného Spiša.

 

Text: Róber Bosák

Zdroj: www.tasr.sk

Zdroj foto: navstevnik.spisskanovaves.eu, risandris.sk, theatre-architecture.eu, Marek Kvackaj