Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Na nový byt v Bratislave je potrebné zarábať takmer 15 rokov

Napísal Róbert Bosák, 28.07.2022

Dostupnosť bytov v Bratislave sa v posledných rokoch výrazne znížila. Na kúpu nového bytu v hlavnom meste je potrebných viac ako 14 ročných platov. Slovenskú metropolu to radí medzi 2 stredoeurópske hlavné mestá, kde sa na nový byt zarába najdlhšie.

Zdroj: pixabay.com

 

Vývoj dostupnosti bytov v metropolách strednej Európy sleduje spoločnosť Central Group. Jej analytici zverejnili nový Index dostupnosti bývania (CG-Index) za 1. kvartál 2022. Jeho cieľom je vyrátať, koľko priemerných hrubých ročných platov je potrebných na kúpu nového bytu s výmerou 70 m² v jednotlivých mestách. Súčasťou tohto indexu je aj Bratislava, kde je dostupnosť bývania dlhodobo jedna z najnižších.

Zdroj: pixabay.com

 

Nový byt v Bratislave po necelých 15 rokoch

 

Ak si chcel Bratislavčan v priebehu 1. štvrťroka 2022 kúpiť byt s výmerou 70 m² za peniaze zarobené v práci, potreboval na to priemerne 14,8 hrubých ročných platov. Podľa údajov vyplývajúcich z CG-Indexu je to o vyše 2 ročné platy viac ako pred rokom. V 1. štvrťroku 2021 by si takýto priemerný byt kúpil za 12,5 ročných platov.

 

V Prahe sa na nový byt zarába ešte dlhšie

 

Podobné tempo znižovania dostupnosti bývania zaznamenala aj Praha. V českej metropole je na kúpu nového priemerného bytu potrebných 17,3 ročných platov, čo je najviac zo všetkých hodnotených stredoeurópskych miest. Na nový byt v Prahe sa zarábalo dlhšie ako v Bratislave aj pred rokom. Vtedy kupujúci potreboval na nový byt 14,9 ročných platov

 

Dostupnosť bytov sa znížila v celom regióne

 

Obyvatelia Prahy a Bratislavy nie sú jediní, ktorí na nový byt zarábajú dlhšie. Dostupnosť bývania sa znížila vo všetkých metropolách v strednej Európe. Vzhľadom na nižší nepomer medzi rastom cien bytov a zvyšovaním platov však klesla menej. Príkladom je Varšava, kde je na nový byt potrebných 8,8 ročných platov. V 1. kvartáli 2021 to bolo 8,2 ročných platov. Vo Viedni sa počet ročných platov potrebných na kúpu bytu zvýšil z 8,3 na 9,2. Za rovnaké obdobie ako vo Viedni je možné kúpiť nový byt aj v Berlíne.

Zdroj: pixabay.com

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: central-group.cz, hypoindex.cz

Zdroj foto: pixabay.com