Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Na Islande sa sneh z chodníkov odhrabávať nemusí

Napísal Róbert Bosák, 06.01.2020

Žiadne odhrabávanie snehu, žiadne riziko pádu a snáď aj žiadne úrazy. Luxus v podobe suchých a bezpečných chodníkov počas celej zimy, a to bez starostlivosti o ne, si väčšina planéty dovoliť nemôže. Island však áno.

 

Kým v niektorých krajinách ešte len prichádzajú na chuť podlahovému vykurovaniu, Island vykuruje aj verejné chodníky. Vďaka podzemnému výhrevnému systému ich udržiava čisté, suché a bezpečné, bez akéhokoľvek snehu a ľadu, po celú zimnú sezónu. Už niekoľko rokov sa tak deje napríklad v Reykjavíku alebo v Akureyri na severe krajiny.

Zdroj: snowmelt.pro


Teplo sála z trubíc pod zemou

 

Systém vyhrievania chodníkov využíva podobný princíp ako klasické podlahové vykurovanie. Pod povrchom chodníka sú nainštalované trubice, z ktorých sála teplo prenikajúce na samotný povrch. To potom zohrieva chodník, na ktorom sa roztopí všetok sneh a ľad. Chodci tak môžu kráčať po čistom a hladkom povrchu napriek tomu, že celé okolie chodníka je pokryté hrubou snehovou perinou.

Zdroj: www.flickr.com – Stig Nygaard


Je za tým geotermálna energia

 

Nie náhodou sa takýto systém vykurovania chodníkov vo svete bežne nevyužíva. Náklady na jeho prevádzku totiž dosahujú priam astronomické sumy. Na Islande to však neplatí. Krajina známa obrovským geotermálnym bohatstvom totiž dokáže zužitkovať túto energiu aj na tento účel. Práve tá stojí za možnosťou podzemného vyhrievania. Energia sa totiž vo forme horúcej 30-stupňovej vody dostáva do podzemných trubíc, odkiaľ sála teplo vyhrievajúce chodníky.

Zdroj: mmag.com


Menej nehôd, vyššia životnosť

 

Systém takéhoto podzemného vyhrievania chodníkov má celú radu výhod. Najdôležitejšou je bezpečnosť obyvateľov, ktorým nehrozí pošmyknutie na klzkom teréne. Chodníky sú zároveň čisté a nie je nutné ich soliť, čím sa chráni ich povrch a zvyšuje životnosť. Systém ohrevu tiež šetrí náklady na odpratanie snehu. Šetrí sa aj pri samotnej prevádzke systému, ktorý sa vďaka špeciálnemu snímaču na zrážky spúšťa iba vtedy, keď nasneží.

Zdroj: www.or.is – Reykjavík Energy


Island nie je jedinou krajinou, kde sa na zimnú údržbu chodníkov využíva takýto výhrevný systém. Podobné podzemné  vykurovanie sa objavilo napríklad aj v americkom Michigane. Stále však ide o ojedinelé prípady, ktoré nie sú vo svete bežné napriek schopnosti zvyšovať kvalitu života, a to najmä kvôli nákladom na ich inštaláciu a následnú prevádzku.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: snowmelt.pro, www.flickr.com – Stig Nygaard, mmag.com, www.or.is – Reykjavík Energy