Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Na Centrálnom cintoríne vo Viedni bude prevádzkovaná občianska solárna elektráreň

Napísal Róbert Bosák, 21.03.2022

Realizácia občianskych solárnych elektrární nie je v rakúskej metropole novinkou. Za 10 rokov ich vo Viedni vzniklo už 28. V priebehu tohtoročnej jari má byť do prevádzky uvedená ďalšia. Tentoraz pôjde o solárny park zriadený v areáli Centrálneho cintorína.

 

Občianske solárne elektrárne sa medzi obyvateľmi Viedne tešia obrovskej popularite. Okrem toho, že sú zdrojom zelenej elektriny pre bežné domácnosti, slúžia aj ako výnosný investičný nástroj. Potvrdiť to môžu majitelia stoviek viedenských bytov či domov, ktorí si kúpili podiel v niektorej z 28 elektrární tohto typu a ako vlastníci jednotlivých solárnych panelov dokázali zhodnotiť svoju investíciu.

Zdroj: energieleben.at

 

Ako vhodné miesto poslúži Centrálny cintorín

 

Jednotlivé občianske solárne elektrárne vznikli na rôznych miestach. Na ich realizáciu boli využívané strešné záhrady, parkovacie domy či komerčné objekty. V prípade novej solárnej elektrárne, ktorá má byť 3. najväčšou v meste, je však potrebný väčší priestor. Ten ponúkalo viacero viedenských lokalít. Voľba nakoniec padla na Zentralfriedhof (Centrálny cintorín), ktorý ako jeden z najväčších cintorínov v Európe disponuje voľným miestom na vybudovanie väčšieho solárneho parku.    

 

Solárny park na Centrálnom cintoríne v číslach:

 

- nový solárny park bude už 29. občianskou solárnou elektrárňou vo Viedni

- predpokladaný výkon novej solárnej elektrárne má dosahovať až 1,4 MW

- z hľadiska výkonu pôjde o 3. najväčšiu elektráreň tohto druhu v celom meste

- elektrinu z nového solárneho parku bude odoberať 570 viedenských domácností

- 29 občianskych elektrární bude zásobovať takmer 9000 viedenských domácností

Zdroj: energieleben.at

 

Elektrina z novej solárnej elektrárne na Centrálnom cintoríne má byť do prvých domácností dodaná ešte v priebehu tohtoročnej jari. Spoločnosť Wien Energy, ktorá bude prevádzkovať tento solárny park, zatiaľ neoznámila presný termín.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: energieleben.at, wienenergie.at

Zdroj foto: energieleben.at