Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Na bývanie a energie míňame mesačne stále najviac peňazí

Napísal Róbert Bosák, 18.02.2020

Bývanie a s ním spojené náklady na energie nás stále pripravujú o značnú časť príjmov. Podľa najnovšie zverejnených štatistík sme naň vlani míňali najviac spomedzi všetkých položiek tvoriacich zoznam bežných výdavkov na život.

 

Štatistiky hodnotiace rozloženie výdavkov tunajších domácností za rok 2019 priniesli takmer rovnaké čísla ako rok predtým. Aspoň tak to vyplýva z najnovších údajov Eurostatu, podľa ktorých na bývanie stále míňame približne štvrtinu mesačných príjmov. Náklady na bývanie vrátane energií si tak aj vlani ukrojili najväčší podiel z celkových mesačných výdavkov.

 

Na bývanie vynakladáme 25,8 % príjmu

 

Rok 2019 podľa Eurostatu nebol prvým, v ktorom Slováci míňali na bývanie vrátane energií zhruba štvrtinu svojich mesačných príjmov. V tomto prípade dosiahol konečný podiel presne 25,8 %, čo patrí k najvyšším výsledkom za niekoľko rokov. Zároveň nás to radí do skupiny členských štátov EÚ, kde je takýto podiel jeden z najvyšších.

 

Priemer EÚ sa pohybuje tesne nad 24 %

 

Práve podiel mesačných výdavkov na bývanie v rozpočtoch našich domácností sa výraznou mierou podpísal na celkovom priemernom výsledku tohto ukazovateľa v EÚ. Ten sa minulý rok vyšplhal nad 24 %, čo je rovnako ako v prípade Slovenska najviac spomedzi všetkých položiek. Európania však takisto minú dosť na dopravu, minulý rok to bolo konkrétne 13 %. Len o percento menej utratili za potraviny, čo je zhruba o 5 % menej ako u nás.

 

Podiel výdavkov slovenských domácností:

 

Položka

Podiel výdavkov

Bývanie a energie

25,8 %

Potraviny

17,2 %

Rekreácia a kultúra

  8,8 %

Doprava

  8,6 %

Rozličné tovary a služby

  8,4 %

Reštaurácie a hotely

  6,9 %

Bytové zariadenie

  6,7 %

Tabak a alkohol

  5,1 %

Obuv a odevy

  4,4 %

Pošta a spoje

  3,3 %

Zdravotníctvo

  2,6 %

Vzdelávanie

  1,7 %

Zdroj: Eurostat

 

V podiele výdavkov na bývanie budeme patriť na popredné miesta v celej EÚ zrejme aj tento rok. Podpíšu sa pod to najmä vyššie ceny energií, ktoré začali platiť 1. januára, no istú úlohu môžu zohrať aj rastúce nájmy. Spolu s drahšími potravinami tak pravdepodobne znova ukroja viac ako tretinu našich mesačných príjmov.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: Eurostat

Zdroj foto: www.pixabay.com