Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Na bratislavskom trhu s novostavbami bolo v 1. kvartáli 2022 najmenej voľných bytov v histórii

Napísal Róbert Bosák, 02.05.2022

Vysoký dopyt po bývaní v hlavnom meste naďalej oslabuje ponuku bytov. Nedostatočná ponuka trápi najmä miestny trh s novostavbami. Tých bolo v 1. tohtoročnom štvrťroku najmenej v histórii.

 

Nedostatok voľných bytov na bratislavskom trhu s novostavbami nie je novinkou. Slabšia ponuka atakovala niekoľkoročné minimá aj v minulosti. V žiadnom z predošlých štvrťrokov však nezaznamenala taký nízky výsledok ako v 1. kvartáli 2022. Ten sa do histórie zapísal ako obdobie s doteraz najnižším počtom voľných nových bytov v Bratislave.

Zdroj: irazoo.com

 

Len 1660 voľných nových bytov

 

Podľa údajov spoločnosti Bencont Investments, ktorá pravidelne sleduje priebežný vývoj na trhu s bratislavskými novostavbami, sa počet voľných nových bytov v 1. kvartáli 2022 znížil na 1660. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka sa jedná o prepad na úrovni 25 %. Za vysokým poklesom je oslabenie ponuky vo všetkých 5 bratislavských okresoch, čo viedlo k celkovému medziročnému prepadu až o štvrtinu.

 

Nové byty sú drahšie až o 25 %

 

Čím je ponuka bytov slabšia, tým sa na trhu vytvára väčší priestor na zvyšovanie cien. Tento trend sa potvrdil aj v úvodnom tohtoročnom štvrťroku, v priebehu ktorého ceny nových bytov v Bratislave opäť rástli. Ich priemerná cena za m² poskočila na 4634 €, čo je o 25 % viac ako pred rokom. Plusové čísla boli zaznamenané aj v štvrťročnom porovnaní, ktoré prinieslo rast na úrovni 8,9 %. Ceny nových bytov sa zvýšili vo všetkých 5 okresoch. Najrýchlejšie tempo zdražovania bolo zaznamenané v okrese BA V.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: TASR – tasr.sk

Zdroj foto: irazoo.com