Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Múzeum v Červenom Kláštore prejde väčšou obnovou

Napísal Róbert Bosák, 04.03.2021

Malebná dedinka v Pieninách zohrala v našich dejinách významnú úlohu. Postaral sa o to najmä kláštor, ktorý sa ukrýva na jej okraji už niekoľko storočí. Ten v súčasnosti slúži ako múzeum, ktoré v najbližšom období čaká znovuzrodenie.

 

História kláštora, podľa ktorého je pomenovaná aj pieninská obec, siaha až do 14. storočia. Komplex z roku 1320 pôvodne slúžil kartuziánskemu rádu, neskôr ho získal kamadulský rád, ktorý ho postupne rozšíril a vďaka mníchovi Cypriánovi v ňom zriadil aj lekáreň. Cisár Jozef II. však nechal v 2. polovici 18. storočia kláštor zrušiť. Napriek nepriazni osudu sa komplexu podarilo prežiť až do 60. rokov 20. storočia, odkedy slúži až dodnes ako múzeum.

Zdroj: censhen.org 


Znovuzrodenie kláštorného komplexu

 

Funkciu múzea si niekdajší kláštorný komplex s povestnou červenou strechou bude plniť aj v budúcnosti. Pamiatkový úrad SR, ktorý ho spravuje, mu však chce vdýchnuť nový život. Podariť sa to má vďaka projektu Červený Kláštor – znovuzrodený, ktorého výsledkom má byť vynovená podoba niektorých objektov odkazujúca na pôvodné funkcie kláštora. Múzeum sa chce zároveň podieľať na vzdelávaní žiakov a vo svojom areáli vytvoriť aj malý meditačný priestor na únik z moderného sveta technológií.

Zdroj: po-kraj.sk 


Projekt prináša niekoľko noviniek

 

V rámci projektu bolo navrhnutých hneď niekoľko zmien, ktoré majú návštevníkom priblížiť históriu kláštora a zároveň aj pohľad do minulosti celej dedinky. V dvoch zrekonštruovaných objektoch má byť zriadená vynovená expozičná časť zameraná na dejiny obce, históriu reholí a náhľad do pamiatkovej starostlivosti v jednotlivých obdobiach. Súčasťou projektu má byť aj prezentácia výroby piva, medoviny a prírodných liekov, ktorou chce múzeum oživiť funkciu  kláštora v minulosti.

Zdroj: po-kraj.sk 


Aktuálne sa hľadá dodávateľ prác

 

Návrh projektu je hotový, takže ostáva už len nájsť zhotoviteľa, ktorý dá konceptu výslednú podobu. Pamiatkový úrad už zverejnil vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie oznam o hľadaní dodávateľa rekonštrukčných prác, na ktorý môžu záujemcovia o zákazku reagovať predložením ponuky do 25. marca. Víťaz verejného obstarávania sa následne môže pustiť do realizácie, ktorá by sa podľa pôvodného plánu mala stihnúť najneskôr do začiatku roka 2023.

Zdroj: pamiatkyslovenska.wordpress.com 


Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: censhen.org, po-kraj.sk, pamiatkyslovenska.wordpress.com