Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Mohyla nám pripomína odkaz M. R. Štefánika aj 100 rokov po smrti

Napísal Róbert Bosák, 04.05.2019

M. R. Štefánika predstavovať netreba. Čerstvý víťaz ankety Najväčší Slovák sa do dejín zapísal veľkými písmenami. Aj keď jeho inšpiratívny príbeh dopísal poslednú kapitolu pred 100 rokmi, vďaka jednej z našich najkrajších stavieb rezonuje v povedomí národa dodnes.

Zdroj: Róbert Bosák 


4. máj 1919, Ivanka pri Dunaji. Lietadlo, v ktorom sedí M. R. Štefánik, klesá na zem. V jeho troskách nachádzajú 2 mŕtve telá, medzi nimi práve to Štefánikovo. Muž, ktorý sa Slovákom snažil ukázať ľudskú tvár politiky a diplomacie, tak definitívne opustil svoj ľud. Jeho odkaz však žije naďalej a ako symbol, ktorý nám ho pripomína, tu je unikátna mohyla.

Zdroj: Róbert Bosák 


Jurkovičova vrcholová stavba

 

Majestátna stavba nevyrástla hneď po Štefánikovej smrti. Nápad poctiť si jednu z najväčších osobností (nielen) slovenskej histórie takýmto dielom vznikol až o niekoľko rokov. Následne sa nejaký čas pracovalo na jeho realizácii, takže návrh Dušana Jurkoviča bol hotový v roku 1928. Odvtedy sa hrdo vypína nad Malými Karpatmi a ročne víta tisícky zvedavých domácich aj zahraničných návštevníkov.

Zdroj: Róbert Bosák 


Dielo zdobí jedinečný vzhľad

 

Súčasná podoba stavby sa môže napriek renovácii z rokov 1995-1996 pochváliť zachovaným pôvodným vzhľadom. Ten vzbudzuje pozornosť nielen veľkosťou, ale takisto aj prevedením diela. Jednotlivé bloky poukladané na terasovitom pôdoryse vynikajú hlavne vďaka použitiu bieleho travertínu. Čaro stavby dopĺňajú aj opracované schodiská na každej zo štyroch strán, ktorými sa dá dostať rovno na jej vrchol.

Zdroj: Róbert Bosák 


100 rokov od Štefánikovej smrti a 91 rokov od výstavby mohyly je za nami. Jedna osobnosť a jedna stavba, ktorých spojenie nám pripomína vzácny odkaz. Ako s ním budeme nakladať v budúcnosti, to už záleží len na nás.   

 

Text: Róbert Bosák

Foto: Róbert Bosák