Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Mobilný robot Phoenix oreže stromy na záhrade

Napísal Róbert Bosák, 05.02.2021

Pre niekoho sú hrozbou, ktorá im berie prácu, pre iného zas pomôckou, vďaka ktorej sa nemusia starať o domácnosť a záhradu. Názory na robotické zariadenia sa líšia. Faktom je, že ich vývoj rýchlo napreduje a do obehu posiela ďalších nových robotov, akým je aj Phoenix.

 

Mobilný robot Phoenix bol navrhnutý za účelom práce na záhrade. Jeho špecialitou má byť orezávanie stromov. Podľa trojice David Reiser, Jonas Boysen a Jonas Straub, ktorá stojí za vývojom robota, by mal túto prácu zvládnuť minimálne tak dobre ako človek. Umožní mu to prepracovaný systém riadenia, ktorý sa nepostará len o samotný rez, ale aj o jeho presnosť a kvalitu.

Zdroj: www.uni-hohenheim.de 


Cieľom je zdravý strom

 

Pravidelné orezávanie nezaistí danej drevine iba krajší vzhľad. Jeho hlavnou úlohou je spraviť strom silnejším a odolnejším. S rovnakým cieľom bol navrhnutý aj Phoenix. Okrem toho, že majiteľov exteriérov odbremení od tejto práce, vďaka systému riadenia vykoná rez tak, aby to pomohlo stromu k zdravšiemu stavu. Postará sa o to presne naplánovaný proces prebiehajúci v niekoľkých fázach, ktorého výsledkom má byť optimálny tvar koruny, aký strom k udržaniu pekného a zdravého stavu potrebuje.

Zdroj: www.uni-hohenheim.de 


Ako robot Phoenix funguje:

 

- robot najprv začne krúžiť okolo dreviny, ktorú bude orezávať

- počas okružnej jazdy skenuje strom pomocou optickej kamery

- naskenované údaje sa potom nahrajú do integrovaného počítača

- ten pretransformuje vzhľad koruny do trojrozmernej štruktúry

- umelá inteligencia následne vyhodnotí, ako sa má koruna orezať

- po vyhodnotení sa robot ihneď pustí do plánovaného orezávania

- rez prebehne pomocou motorovej píly na bočnom kĺbovom ramene

Zdroj: www.uni-hohenheim.de


Robot síce zvláda celý proces orezávania sám, no jeho premiestňovaniu medzi stromami musí pomáhať človek, ktorý ho riadi pomocou diaľkového ovládania. To sa má ešte pred uvedením robota na trh zmeniť. Nemeckí vývojári totiž testujú možnosti, ako docieliť, aby sa zariadenie stalo 100 % autonómne a po záhrade sa pohybovalo bez navádzania riadeného človekom.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: www.uni-hohenheim.de

Zdroj foto: www.uni-hohenheim.de