Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Minulý rok padol rekord v počte rozostavaných bytov

Napísal Róbert Bosák, 11.03.2018

Zverejňovanie minuloročných rekordov z oblasti stavebníctva a realitného trhu nekončí ani v marci. Štatistický úrad SR (ŠÚ SR) nám predstavil ďalšie čísla, ktoré dokazujú, že stavebnej produkcii na bytovom trhu sa v roku 2017 nadmieru darilo.   

 

Architekti, investori a stavebníci odvádzali počas minulého roka skvelú robotu. Platí to najmä pri výstavbe bytov, ktorá aj vlani dosahovala vynikajúce čísla a celkový počet rozostavaných bytov  bol vôbec najvyšší za 25 rokov našej samostatnosti. Tento rekord sa podarilo docieliť napriek miernemu poklesu bytov, ktoré v roku 2017 začali stavať.

Zdroj: www.e-biurowce.pl

 

Rozostavaných bolo skoro 75 000 bytov

 

Rekord, ktorý minulý rok padol, sa týka spomínaného celkového počtu rozostavaných bytov. Tých bolo ku koncu predošlého roka 74 974, čo je podľa najnovších čísel ŠÚ SR presne o 4,7 % viac ako v roku 2016. Drvivú väčšinu tohto počtu tvorili opäť súkromné byty, ktorých bolo v procese realizácie až 73 449, takže o 4,8 % viac ako rok predtým.

 

Počet začatých bytov citeľne klesol

 

Nebyť rekordného počtu pripravovaných bytov, ktoré rozostavali ešte počas roka 2016, nový rekord by určite nepadol, iba ak ten negatívny. Minulý rok sa ich totiž na Slovensku začalo stavať len 19 930, čo je v porovnaní s rokom predtým pokles o celých 7 %. Tento výsledok zachraňovalo dianie v posledných troch mesiacoch, kedy sa rozbehla výstavba 5 277 bytov.

 

V pluse aj podiel dokončených bytov

 

Napriek tomu, že minulý rok sa začalo stavať podstatne menej ako v roku 2016, čísla ďalších štatistík rástli. Platí to aj pri prerátaní celkového počtu bytov, ktoré vlani stihli dokončiť. Ten dosiahol 16 946, vďaka čomu sa v aktuálnych štatistikách objavil údaj o 8,1 % medziročnom náraste, jednom z najvyšších za posledné roky.

Zdroj: www.omeste.sk

 

Nie sú to len bytové domy, ktoré podporili rekordný nárast stavebnej produkcie v celej oblasti bývania. Dobré výsledky zaznamenali aj byty v rodinných domoch, ktorých rozostavanosť sa medziročne zvýšila o 6 % na konečných 45 685. Spolu sa tak podpísali na prekonaní rekordu, ktorý z hľadiska podielu rozostavaných bytov zapíše rok 2017 do histórie ako najlepší.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: www.tasr.sk, www.statistics.sk

Foto: www.purecommercialfinance.co.uk, www.e-biurowce.pl, www.omeste.sk