Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Miláno stavia ďalší zelený bytový dom s vertikálnym lesom

Napísal Róbert Bosák, 09.12.2022

Písal sa rok 2014, keď v Miláne dokončili revolučný bytový projekt. Bosco Verticale sa stal jedným z prvých rezidenčných komplexov s vertikálnym lesom. Na svedomí ho mal Stefano Boeri, ktorý pre talianske mesto navrhol ďalší zelený bytový dom.

Zdroj: bosconavigli.it

 

Úspech projektu Bosco Verticale motivoval milánskeho architekta k návrhu ďalších objektov s vertikálnym lesom. Jeden z nich je v súčasnosti rozostavaný práve v Miláne, ktoré sa vďaka práci ateliéru Stefano Boeri Architetti stáva „mekkou“ budov pokrytých živou zeleňou. Do zoznamu projektov tohto typu sa v blízkej budúcnosti pridá Bosconavigli.

Zdroj: bosconavigli.it


Živý organizmus so stupňovitou formou

 

Projekt Bosconavigli bol navrhnutý ako bytový dom s 90 bytmi. Ich majitelia budú obývať budovu, ktorá bude sčasti fungovať ako živý organizmus. Život do rezidenčného komplexu s výmerou okolo 8 000 m² vnesie vegetatívny systém vytvorený stovkami rastlín a drevín. Tie budú pokrývať značnú časť fasády aj strechy. Živá zeleň bude prítomná aj na balkónoch a lodžiách, čo má pomôcť k vyniknutiu dizajnu budovy so stupňovitou formou. Využitie takejto konštrukčnej formy bude mať v kombinácii s navrhnutým vegetatívnym systémom aj praktický význam. Zeleň pokrývajúca budovu poslúži ako bariéra proti prachu aj slnečnému žiareniu. Zároveň bude absorbovať nemalé množstvo oxidu uhličitého.

Zdroj: bosconavigli.it

 

Množstvo živej zelene aj v okolí budovy


Zelený ráz nebude mať iba samotný bytový dom. Živá vegetácia bude čistiť a skrášľovať aj okolité prostredie. V pláne je vytvorenie niekoľkých záhradných zón, v ktorých sa vysadí až 8000 kríkov. K tým pribudne niekoľko desiatok stromov, ktoré dotvoria atmosféru projektu. Objekt bude zasadený do väčšej mestskej zóny, ktorá sa postupne rozširuje v okolí neďalekej rieky. Lokalita sa v budúcnosti napojí na High Line Park, ktorý má vzniknúť v nevyužívanej industriálnej oblasti ako jedna z najväčších zelených zón v Miláne. Na dosah ju budú mať aj obyvatelia bytového domu Bosconavigli, ktorého dokončenie je naplánované na rok 2025.

Zdroj: bosconavigli.it

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: bosconavigli.it

Zdroj foto: bosconavigli.it