Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Miera úbytku dažďových pralesov je opäť rýchlejšia

Napísal Róbert Bosák, 11.06.2020

Štúdie skúmajúce rýchlosť miznutia tropických lesov vo svete nepriniesli dobré správy ani tento rok. Podľa najnovších výsledkov hodnotiacich minuloročný vývoj totiž miera ich úbytku vzrástla. Zároveň ide o jeden z najhorších výsledkov od začiatku storočia.  

 

Na alarmujúce výsledky spojené so stále zrýchľujúcim úbytkom tropických lesov na planéte upozornil World Resources Institute – Inštitút svetových zdrojov (WRI). Ten sa v jednej zo štúdií zaoberá dátami z Marylandskej univerzity, ktorá pred pár dňami zverejnila informácie o celkovej svetovej výmere tropických lesov. Práve z nich vyplýva, že ich celková plocha je v porovnaní s rokom 2018 výrazne menšia.

 

Kriticky ohrozené sú hlavne staré dažďové pralesy

 

Podľa čísel z Marylandskej univerzity je plocha tropických lesov vo svete medziročne nižšia o 11,9 mil. ha. Ešte kritickejším číslom je celková veľkosť plochy zredukovaných najstarších dažďových pralesov, ktoré sú pre zdravie planéty kľúčové. Jej minuloročný úbytok dosiahol až 3,8 mil. ha, čo v medziročnom porovnaní činí 2,8 % nárast tempa miznutia týchto lesov.

Zdroj: rainforest-alliance.org 


Vyšší úbytok bol od roku 2000 zaznamenaný iba 2x

 

Uvedený výsledok nie je alarmujúcim len kvôli porovnaniu s minulým rokom. Pri pohľade na jednotlivé výsledky z predchádzajúcich rokov ide zároveň o jedny z najhorších čísel od roku 2000. Odvtedy bol rast úbytku dažďových pralesov vyšší iba dvakrát. Udialo sa tak v rokoch 2016 a 2017, kedy viaceré pralesy zachvátili rozsiahle dlhotrvajúce požiare.

Zdroj: earth.stanford.edu 


Za rýchlejším miznutím pralesov je znovu Brazília

 

Podobne ako v rokoch 2016 a 2017, aj minulý rok sa pod najrýchlejšie miznutie dažďových pralesov podpísala Brazília. Tá prispieva k zvyšovaniu tempa úbytku pralesov ťažbou dreva, ktorá je pre redukciu strát z celkovej lesnej plochy dlhoročnou prekážkou. Podobný problém majú v Demokratickej republike Kongo, ktorá obsadila 2. priečku aj napriek zníženiu ťažby. Trojicu štátov s najvyššou stratou plochy dažďových pralesov uzatvára Indonézia.

Zdroj: sas.com 


Najvyšší úbytok plochy dažďových pralesov (2019):

 

1. Brazília

1,361 mil. ha

2. DR Kongo

0,475 mil. ha

3. Indonézia

0,324 mil. ha

Zdroj: wri.org

 

Predstavitelia WRI, ako aj ochranári a iné organizácie zaoberajúce sa životným prostredím, vyzývajú vlády krajín po celom svete k zvýšeniu ochrany lesov. Dôraz na kvalitnejšie zákony a zlepšenie podmienok pre ekosystémy sa netýka iba štátov, na ktorých území sa vyskytujú dažďové pralesy či iné tropické formy vegetácie.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: wri.org

Zdroj foto: rainforest-alliance.org, earth.stanford.edu, sas.com