Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Metropoly chcú motivovať k recyklácii lístkami na MHD zdarma

Napísal Róbert Bosák, 26.10.2018

Problémy s prebytkom odpadu a jeho nedostatočnou recykláciou majú priamy dopad na život v mestách a nakoniec aj v samotných domácnostiach. V niektorých metropolách však vedia, ako ľudí k triedeniu odpadov inšpirovať tým najefektívnejším spôsobom.

Zdroj: www.youtube.com 


Príkazy, zákazy, vysvetľovanie problému či varovania pred znečistením nemajú požadovaný účinok. Problémy s odpadom sa tak dlhodobo nafukujú ďalej a trápia nejednu z metropol. Tí, ktorým osud ich miest nie je ľahostajný, však predsa prišli s možným riešením, ako ľudí viesť k zodpovednejšiemu prístupu k recyklácii. Tým je odmena v podobe lístkov na MHD zdarma, ako to zaviedli v Mexico City a po najnovšom aj v Istanbule.

Zdroj: www.aa.com.tr


V Mexico City nainštalovali 300 BioBoxov

 

Prehustená mexická metropola dosahuje v množstve odpadu na obyvateľa jedno z najvyšších čísiel. Jej predstavitelia sa tak rozhodli riešiť neúnosnú situáciu realizáciou nápadu miestneho startupu, ktorý navrhol inštaláciu špeciálnych Bioboxov. Ide o automaty schopné prijímať a následne recyklovať plastové fľaše aj plechovky, za ktoré sa danému zákazníkovi pripíšu body na kartu. Tie môže následne vymieňať za cestovné lístky na MHD po celej metropole.

Zdroj: www.www.cityexpress.com 


Keďže BioBox je schopný denne recyklovať „len“ 500 fliaš, v snahe znižovať vysokú mieru nerecyklovaného odpadu v meste ich bolo treba nainštalovať viac. Aktuálne ich je v Mexico City vyše 300, no postupne majú pribúdať ďalšie, pričom ich expanzia by sa mala rozširovať aj do ďalších lokalít vrátane tých zahraničných. Časom by mali prísť aj automaty recyklujúce ďalšie druhy odpadov ako Tetrapacky či konzervy od jedla.

Zdroj: www.www.cityexpress.com 


Tí, čo recyklujú, už cestujú zdarma aj v Istanbule

 

S rovnakým nápadom prišli aj v Istanbule, kde je prebytok odpadu takisto tŕňom v oku pre všetkých, ktorým situácia nie je ľahostajná. Iniciátori projektu stanovili jasné pravidlá, ktoré by mali vyústiť do citeľného zvyšovania podielu recyklovaného odpadu. Za 28 1,5-litrových PET fliaš vhodených do niektorého z automatov sa zákazníkovi na konto jeho „istanbulskej električenky“ pripíše 2,60 tureckej líry, čo je približne 0,50 €. Nazbieraná čiastka sa môže následne využiť na kúpu lístkov do prostriedkov MHD.

Zdroj: www.aa.com.tr 


Istanbulský plán podporiť recykláciu týmto spôsobom sa v porovnaní s mexickou metropolou rozbieha o niečo pomalšie. Aktuálne je týchto automatov nainštalovaných len 25, no do konca roka by ich malo byť až 100. Zatiaľ sú umiestnené len na staniciach metra, no lístky zaplatené recyklovanými PET fľašami alebo plechovkami sa dajú využiť aj v autobusoch a električkách. V prípade potreby je nimi možné platiť aj na verejných toaletách.

Zdroj: www.lonelyplanet.com 


Cestovanie v MHD zdarma je sen, ktorý by radi snívali mnohí z nás. V spomínaných mestách ho už svojim obyvateľom plnia, aj keď preprava nie je úplne zdarma. Za tento benefit je nutné zaplatiť trochou ochoty, no povedzme si otvorene, kto by si nedal námahu separovať, ak za to dostane lístky na MHD zadarmo. Nehovoriac o tom, že niečo také by sme privítali aj u nás.

 

Text: Róbert Bosák

Foto: www.youtube.com, www.aa.com.tr, www.cityexpress.com, www.lonelyplanet.com