Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Mestá Vilnius a Lublin spojil kruhový sci-fi portál

Napísal Róbert Bosák, 26.08.2021

Napriek množstvu technologických výdobytkov sa doposiaľ žiadnym mestám nepodarilo spojiť takým spôsobom ako litovskému Vilniusu a poľskému Lublinu. Ich obyvatelia aj návštevníci majú k dispozícii revolučný portál, ktorý je vôbec prvým svojho druhu.


Pokusy o výrobu a následnú inštaláciu podobného zariadenia prebehli už v minulosti. Doteraz sa však špeciálny „telemost“ tohto typu nezačal verejne využívať nikde inde vo svete. Vilnius si tak vďaka projektu Portal a jeho technologickému prepojeniu s poľským Lublinom zaistil celosvetové prvenstvo.

Portal, Zdroj: boredpanda.com

 

Kruhová brána ako zo sci-fi príbehov

 

Už samotný názov Portal napovedá, že projekt, za ktorého návrhom stojí Benediktas Gylys, má poslúžiť ako portál prenášajúci ľudí na iné miesto bez toho, aby naň museli cestovať. Na rozdiel od sci-fi filmov, kde sa ľudia pri prechode takýmto portálom teleportovali, v tomto prípade si budú musieť vystačiť s prenosom živého obrazu z iného mesta. Dielo síce nemá schopnosť teleportácie, no s portálmi z futuristických príbehov ho spája aspoň vzhľad v podobe kruhovej brány, ktorá náramne pripomína filmové multidimenzionálne brány.

Portal, Zdroj: twitter.com – Go Vilnius

 

Ako nový futuristický portál funguje?

 

- centrom portálu je veľký kruhový displej

- displej je zasadený do betónového prstenca

- prstenec s displejom drží tenký podstavec

- celý portál je napojený na kamerový systém

- cez portál sa prenáša obraz v reálnom čase

Portal, Zdroj: twitter.com – Go Vilnius

 

Interaktivita medzi ľuďmi bez hraníc

 

Realizácia projektu mala niekoľko cieľov naraz. Tým hlavným bolo umožniť ľuďom z iných častí sveta reálne prepojenie na diaľku. Aj keď súčasné technológie im ponúkajú dostatočné množstvo možností komunikácie, takýto portál posúva diaľkovú interaktivitu medzi ľuďmi na vyššiu úroveň. Na rozdiel od iných telekomunikačných a technologických nástrojov im ponúka možnosť prepojenia v reálnom čase a v reálnom obraze, čím podporuje myšlienku jednoty bez  hraníc.

Portal, Zdroj: twitter.com – Go Vilnius

 

Portál postupne prepojí ďalšie mestá

 

Projekt vzbudil hneď po inštalácii záujem širokej verejnosti. Sociálne siete zahltili fotografie obyvateľov aj návštevníkov oboch miest. Pozitívna spätná väzba sa zároveň stáva motiváciou pokračovať v realizácii ďalších podobných portálov. Momentálne je naplánované prepojenie Vilniusu s Londýnom a s islandským Reykjavíkom. O iných bránach sa zatiaľ Benediktas  Gylys a ľudia z jeho tímu nezmienili.

Portal, Zdroj: twitter.com – Go Vilnius

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: boredpanda.com, twitter.com – Go Vilnius