Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Mestá a obce musia viac recyklovať, inak budú domácnosti viac platiť

Napísal Róbert Bosák, 27.10.2018

Po včerajšom článku o podpore recyklácie v mexickej a tureckej metropole sa ohľadom tejto témy prenesieme domov. Na Slovensku síce za recyklovanie nedostaneme lístky na MHD zdarma, no to, koľko odpadu vytriedime, má takisto dopad na našu peňaženku.

 

Napriek tomu, že téme recyklácie odpadov sa robí dostatočná osveta, málo ľudí si uvedomuje, že (ne)ochota triediť odpad nemá súvis len so šetrením životného prostredia. Čím viac odpadu sa vytriedi, tým menej budú rásť sadzby za smeti. Práve náklady na skladovanie a spracovanie odpadu sa totiž premietajú do celkových cien pre mestá a domácnosti v nich.

 

Kto bude triediť, ten bude platiť menej

 

Aktuálne sadzby za skladovanie odpadu v našich mestách a obciach patria k najnižším v celej EÚ. Situácia by sa mala meniť od nového roka, čo vyplýva z novely zákona o poplatkoch za uloženie odpadov. V rámci nej sa stanovil sadzobník, ktorý určí výšku poplatkov pre mestá a obce podľa toho, koľko odpadu vytriedia. V praxi to znamená, že tie mestá, ktoré vyseparujú viac, zaplatia za skládkovanie odpadu menej, čo sa pretaví aj v cenách pre domácnosti.

Zdroj: www.inhabitat.com


Zákon má podporiť triedenie odpadov

 

Novela zákona a z nej vyplývajúce zvyšovanie poplatkov je často vnímané nesprávne. Len málokto za týmto krokom vidí snahu viesť ľudí k väčšej zodpovednosti pri triedení odpadu. Výška poplatkov tak bude závisieť od toho, akú úroveň vytriedenia odpadu jednotlivé mestá a obce dosiahnu. Obzvlášť preto, že tieto poplatky budú rásť každý rok, čo bude dané mestá priam nútiť k tomu, aby triedili stále viac a podiel uloženého komunálneho (nerecyklovaného) odpadu zvyšovali až nad 60 %.

Zdroj: www.usinenouvelle.com 


Slovensko je nie náhodou vnímané ako skládková veľmoc, čo potvrdzuje fakt, že približne 2/3 všetkých odpadov končia na skládkach, teda nie sú recyklované. Aj preto má byť novela zákona jedným z riešení, ako tento alarmujúci podiel výrazne znížiť a čím viac odpadu dostať po vzore európskych krajín do recyklácie, vďaka čomu budú domácnosti platiť menej.

Výšku poplatkov za odpad a to, koľko za jeho skládkovanie platíme, máme vo vlastných rukách a nemalou mierou zodpovedáme za to, koľko nás to bude stáť.

Zdroj: www.plasticsoupfoundation.org


Poznámka na záver: Presné čísla a výška poplatkov za skládkovanie odpadov v článku nie sú uvedené z dôvodu, že každé mesto a obec môže dosahovať iné úrovne triedenia odpadu, s čím sa spája aj iná výška jednotlivých poplatkov pre dané lokality.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: www.odpady-portal.sk, www.odpadovyhospodar.sk

Foto: www.radionz.co.nz, www.inhabitat.com, www.usinenouvelle.com, www.plasticsoupfoundation.org