Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Maroko začalo stavať najvyššiu budovu Afriky

Napísal Róbert Bosák, 21.12.2018

Stavebné projekty z Afriky už neraz ukázali, že tento kút planéty nemieni zaostávať za zvyškom sveta. Dobiehať Áziu či Európu sa snažia aj výstavbou mrakodrapov, pričom nedávno sa rozostaval ten najvyšší, aký tu doposiaľ navrhli.

 

Nie JAR, Egypt ani Nigéria. Žiadna z najvplyvnejších krajín Afriky nebude domovom nového výškového rekordéra v oblasti budov. Len nedávno rozostavaný projekt The Bank of Africa Tower sa totiž začal budovať v Maroku. Aj keď na pozícii najvyššej budovy zrejme nevydrží dlho, v čase ukončenia výstavby konkurenta mať nebude.

Zdroj: www.designboom.com


Hviezdne obsadenie autorského tímu

 

Aktuálne najsledovanejší africký projekt nevzbudzuje pozornosť iba 250-metrovou výškou, čo je o len 27 metrov viac ako v prípade Carlton Centre, súčasného lídra z Johannesburgu. Záujem o projekt zo strany odborníkov aj laickej verejnosti vyvoláva aj zostava, ktorá sa na príprave a následnej výstavbe veže podieľa.

 

Rafael de la-Hoz – Španielsky dizajnér je hlavou celého projektu. Postaral sa o prepracovaný dizajn vrátane návrhu vnútorných priestorov.

BESIX – Belgická spoločnosť, známa účasťou na realizácii Burj Khalifa, najvyššej budovy sveta, prispela k vytvoreniu nadčasového projektu rátajúceho s pokrokovými technológiami.   

CHB Hakim Benjelloun – Značnou mierou sa na tvorbe projektu podieľal aj domáci marocký ateliér.

Zdroj: www.designboom.com


Drahý hotel, kancelárie, apartmány

 

Spolupráca uvedených mien má priniesť výsledok, ktorý prekoná aj tie najvyššie očakávania. Vďaka tomu má 55-poschodový objekt patriť k najlepším hotelom celého kontinentu. Okrem luxusu v hotelovej časti však ponúkne aj nadštandardne zariadené kancelárske priestory, popri ktorých príde rad na niekoľko komfortných a všestranne vybavených apartmánov. To by malo z The Bank of Africa Tower spraviť dočasne najvyššiu a najlepšiu budovu v regióne.

Zdroj: www.skyscrapercenter.com


Na prvenstvo si už brúsi zuby Egypt

 

Egyptské nádeje na zisk titulu najvyššej a možno aj najlepšej africkej budovy žijú napriek zahájeniu výstavby veže v Maroku. Nile Tower, projekt z Káhiry, totiž v septembri dostal zelenú a po rokoch neistoty okolo jeho realizácie sa konečne začalo prípravami prvých prác.

Zdroj: archpaper.com


3 najvyššie budovy Afriky (vrátane rozostavaných, resp. plánovaných projektov):

1. Nile Tower (Káhira, Egypt)

345 metrov

2. The Bank of Africa Tower (Rabat, Maroko)

250 metrov

3. Carlton Centre (Johannesburg, JAR)

223 metrov

Zdroj: www.skyscrapercenter.com

 

Maročania si na svoj prvý mrakodrap svetového formátu musia ešte nejaký čas počkať. Podľa údajov z médií sa ako termín kolaudácie spomína rok 2022, no o presnejšom dátume zatiaľ nepadla žiadna zmienka.  

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: www.skyscrapercenter.com, www.worldarchitecture.org

Foto: www.designboom.com, www.skyscrapercenter.com, archpaper.com