Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Malbork - poľskí susedia sa môžu pochváliť najväčším hradom sveta

Napísal Róbert Bosák, 15.01.2017

Nemusí siahať do neba ako mrakodrapy ani sa pýšiť modernými ekologickými prvkami, aby získal vzácne prvenstvo. Poľský Malbork je totiž najväčším hradom na svete, čím sa zaradil medzi najzaujímavejšie stavby planéty.  

 

Poľskí architekti odvádzali odjakživa vynikajúcu prácu a mnohé historické veľdiela sú dodnes fascinujúcimi úkazmi priťahujúcimi turistov z celého sveta. Pýchou našich severných susedov je aj hrad Malbork, ktorý je vôbec najväčším objektom svojho druhu. V žiadnej inej krajine nenájdeme pevnosť väčších rozmerov, takže poľskú mapu zdobí ďalší zo svetových unikátov.

Zdroj: armwinkler.blogspot.com

 

Príbeh slávnej poľskej pamiatky

 

Každý hrad postavený v stredovekom období má za sebou bohatú históriu, no o Malborku môžeme hovoriť ako o samostatnej kapitole. Stará rytierska pevnosť začala písať svoj príbeh už v 13.storočí, pričom postupom času sa stávala majetkom viacerých šľachticov aj kráľov. V posledných rokoch je jednou z najznámejších poľských pamiatok, ktorej renomé sa šíri aj za hranicami starého kontinentu.

Zdroj: unesco.org  

Najväčší hrad sveta

 

Hlavným dôvodom vysokej medzinárodnej popularity Malborku nie je ani tak bohatá história ako samotná veľkosť objektu. Práve vďaka nej získala pevnosť cenný titul najväčšieho hradu sveta. Poliaci tak môžu byť právom hrdí, že tento gotický unikát, ktorého areál so samotnými hradnými budovami sa rozpína na ploche vyše 250 000m2, sa nachádza na ich území.

Zdroj: wikipedia.org  

Nič väčšie z tehly nepostavili

 

Prvenstvo v rebríčku najväčších hradov sveta nie je jediným, ktorým sa môže slávny Malbork pochváliť. Podľa historikov ide zároveň o najväčšiu tehlovú stavbu, aká momentálne na svete stojí. To len potvrdzuje, že objekt je výnimočným architektonickým unikátom a v roku 1997 ho právom zapísali do zoznamu UNESCO.

Zdroj: globalguide.ca

 

Veľkosť poľského hradu zaujme už na prvý pohľad, obzvlášť ak vezmeme do úvahy, že celá pevnosť s okolitými hradbami je situovaná priamo v meste pri rieke. Na rozdiel od ostatných honosných pevností sa nevypína na kopci, čo ho robí ešte žiadanejším. Najlepšie to je posúdiť naživo, čo sa nám môže podariť vďaka relatívne blízkej polohe. Stačí ísť dovolenkovať na sever Poľska a jeden deň si vyhradiť na návštevu najväčšieho hradu sveta. 

 

Text : Róbert Bosák

Foto : pepehousing.com, arminwinkler.blogspot.com, unesco.org, wikipedia.org, globalguide.ca