Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Majitelia domov už môžu žiadať o príspevok na zateplenie

Napísal Róbert Bosák, 01.07.2019

Dnes sú to presne 2 týždne, čo štát začal s prijímaním žiadostí o príspevok na zateplenie. Majitelia, ktorí chcú financovať zateplenie rodinného domu s pomocou štátu, tak môžu Ministerstvu dopravy a výstavby SR posielať svoje žiadosti, a to až do konca septembra.

 

Očakávaný štátny príspevok na zateplenie rodinných domov už konečne začína fungovať aj v praxi. Na spomínanom ministerstve sa v pondelok 17. júna začalo s prijímaním žiadostí od majiteľov, ktorí chcú získať finančné prostriedky na zateplenie staršieho domu, ktorý je už pár rokov skolaudovaný.  

 

O koľko môže žiadateľ požiadať

 

Maximálna výška príspevku sa môže vyšplhať na 8 000 €, no táto suma nesmie presiahnuť 40 % oprávnených nákladov na zateplenie stavby. Pri rátaní príspevku sa berie ohľad aj na to, či stavba po zateplení dosiahne hodnoty nutné pre nízkoenergetickú, resp. ultranízkoenergetickú budovu. Bez nich sa maximálna výška príspevku zníži o 500, resp. až o 1000 €. V prípade, že predložíte aj projektovú dokumentáciu, k dotácii do 8000 € máte nárok na ďalších 800 €.

Zdroj: www.mottramarch.com 


Aké podmienky je nutné splniť:

 

- majiteľ musí mať trvalý pobyt na Slovensku

- dom musí byť využívaný výlučne na bývanie

- kolaudácia domu prebehla najmenej 10 rokov pred zateplením

- proces zatepľovania sa nezačal skôr ako po 31. decembri 2014

- zatepľovanie prebehlo v súlade so všetkými technickými normami

- podlahová plocha 1-podlažného domu nepresahuje výmeru 150 m²

- podlahová plocha viacpodlažného domu nepresahuje výmeru 300 m²

- žiadateľ predtým nevyužil podporu zo Štátneho fondu rozvoja bývania

Zdroj: www.pixabay.com 


Aj pre majiteľov domov s takmer nulovou spotrebou energie

 

K vyššie uvedeným kritériám môžeme pridať ešte jedno, ktoré sa však týka majiteľov domov s takmer nulovou spotrebou energie. Tí sa za istých okolností dostanú k príspevku tiež, čo vyplýva zo snahy štátu podporovať výstavbu úsporných domov. V rámci nej môžu majitelia využiť aj iný príspevok na výstavbu domov s takmer nulovou spotrebou, ktorý s cieľom zvýšiť podiel takýchto budov na Slovensku nadobudol účinnosť 1. mája 2019.

Zdroj: www.pixabay.com 


Žiadosti o schválenie príspevku na zateplenie rodinného domu by sa mali prijímať až do 30. septembra. Ministerstvo však upozorňuje na limit 500 vyplnených žiadostí, ktorý môže byť dosiahnutý oveľa skôr. Majiteľom tak odporúča vyplniť elektronický formulár na internetovej stránke www.zatepluj.sk čím skôr. Obzvlášť kvôli 90-dňovej lehote určenej na rozhodnutie o schválení.  

 

Text: Róbert Bosák

Foto zdroj: vertexinsulation.com, www.mottramarch.com, www.pixabay.com