Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Ľudová architektúra žije aj v súčasnosti

Napísal Róbert Bosák, 10.10.2014

Návšteva slovenských kultúrnych pamiatok je pre niektorých ľudí zážitkom na celý život. Skanzeny, kroje, staré domčeky a starodávne vybavenie sa stáva bohatou inšpiráciou aj pre bývanie v tradičnom slovenskom štýle a ľudová architektúra prežíva našťastie aj v súčasnosti.

Zdroj: www.rajeckadolina.sk


Zástancovia slovenskej kultúry nedajú dopustiť na ľudovú architektúru, ktorá napísala časť našej histórie a dodnes je súčasťou veľkého záujmu turistov. Ľudové stavebníctvo venujúce sa tejto oblasti malo odjakživa svoju originálnu charakteristiku, ktorú len tak ľahko nenájdeme v iných kútoch sveta. Aj preto je oceneniahodné, že skupiny zapálených horlivcov sa pokúšajú zachovať čo najviac z našej kultúry nielen prostredníctvom pamiatok pre turistov, ale takisto sa podieľajú na renovácií chalúp, udržiavaní funkčného stavu dreveníc a do moderných interiérov prinášajú rôzne ľudové prvky.

Zdroj: www.muzeum.sk


Niečo o ľudovej architektúre


Pojem ľudová architektúra zahŕňa jedinečný stavebný štýl, ktorého hlavnou črtou bolo úzke prepojenie bývania s prírodou. Práve preto nájdeme objekty vystavané v tomto duchu najmä vo vidieckych častiach blízko lesov či lúk, kde je ideálna možnosť vytvoriť takúto jedinečnú atmosféru. Čo sa týka samotných príbytkov, príznačné pre nich bolo vytvorenie jednoduchých domčekov ponúkajúcich variabilitu umožňujúcu vykonať akúkoľvek prístavbu alebo zmeniť riešenie miestností.

Zdroj: www.starykliz.sk


Jednotlivé zóny ľudovej architektúry nájdeme vo viacerých slovenských regiónoch, no najznámejšie stavby stoja na severe Slovenska. Orava, územie pod Pieninami či tatranské dedinky sú vyhlásenými centrami tejto stavebnej klasiky. Podľa druhu lokality sa v niektorých častiach odlišujú aj celkové konštrukčné prvky, no základ ostáva totožný. Strecha ako základ sa nemenila vôbec, takisto štýl stavby sa podobá takmer na vlas. Výrazné rozdiely však nájdeme v používaných materiáloch a vo vonkajšom vzhľade, ktorý sa môže úplne líšiť.

Zdroj: www.travelguide.cz


Nielen ako pamiatky


Pokiaľ by ste očakávali, že ľudovú architektúru nájdete len v turistických lokalitách vo forme pamiatok, mýlite sa. Nie sú to len skanzeny či kostolíky, ktoré nám pripomínajú tradičný život našich predkov v minulosti. Aj v súčasnosti slúžia tieto domčeky ako obytné objekty a majitelia si nevedia vynachváliť takéto klasické bývanie. Skromné interiéry spájajúce jednoduchosť so starodávnym nádychom a malé pozemky so všetkým potrebným pre nezávislejší životný štýl prilákali aj niektorých z nás a ľudová architektúra žije vďaka jej priaznivcom aj v 21.storočí. Snáď sa niektoré z jej prvkov presťahujú aj do miest a mladá sídlisková generácia sa s ňou dostane do priameho kontaktu.

Zdroj: www.travelguide.cz


Folkloristika ako súčasť architektúry


Za hlavné poznávacie prvky ľudovej architektúry sú všeobecne považované pavlače, nadpražia vybudované ponad dvere, okenice či asymetricky poukladané dosky v prípade zrubových domčekov. Mnoho ľudových dreveníc je takisto vyzdobených rôznymi ornamentmi a maľbami, ktoré dopĺňajú folklórny štýl. Na jednoduchých domčekoch pekne vynikli a obydliam dodali istú dávku dekoratívnosti. Nezabúdajme ani na proporčnosť, o ktorú sa postarala strecha oddelená štítom alebo nejakou stavebnou vložkou a radovo zasadené drevené ploty vynikajúce na okolitej zeleni.

Zdroj: www.pmza.sk


Život v slovenských mestách už nie je taký spätý s klasickými slovenskými tradíciami a moderný štýl bývania nahradil tradičné architektonické prvky známe už niekoľko storočí. Najväčším plusom tejto starodávnej architektúry je povestná symbióza prírody so stavbou a jednoduchosť, ktorá ľuďom symbolizovala nenáročný život. Aj keď moderná výstavba používa diametrálne odlišné stavebné postupy a technológia sa stará o kvalitu stavieb, netreba zabúdať ani na kus našej histórie a nechať ju vyniknúť medzi všetkými súčasnými nehnuteľnosťami.


Text : Róbert Bosák

Foto : relaxuj.me, rajeckadolina.sk, muzeum.sk, starykliz.sk, travelguide.cz, pmza.sk