Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Londýnsky most Tower Bridge po viac ako 120 rokoch

Napísal Róbert Bosák, 12.08.2021

Aktuálny týždeň sa vo svete architektúry začal správami o technických problémoch na slávnom londýnskom moste Tower Bridge. Tie sa už po pár hodinách podarilo vyriešiť, takže most opäť funguje naplno. Vzhľadom na viac ako 120-ročnú históriu diela však po opakovaných problémoch visí nad jeho životnosťou čoraz väčší otáznik.

 

Pondelkové problémy na moste Tower Bridge nastali po tom, čo sa zdvíhací most po dlhšom čase opäť otvoril kvôli plavbe prechádzajúcej lode. Práve v otvorenej polohe sa jeho sklápacia časť zasekla a ostala bez pohybu. Technický výpadok trval 12 hodín, no nakoniec sa vyriešil a most sa mohol znovu zavrieť a spojazdniť.

Tower Bridge, Zdroj: apnews.com

 

Most Tower Bridge a jeho história:


- most začali stavať v roku 1886, otvorili ho po 8-ročnej výstavbe v roku 1894

- na výstavbe pracovalo 432 robotníkov, materiál poskytovali 5 dodávatelia

- dielo s 2 vežami a gotickými prvkami patrí medzi najkrajšie mosty na svete

- v súčasnosti slúži ako cestný most, po otvorení sa zmení na plavebný kanál

- otváranie mosta do roku 1976 poháňala para, od roku 1976 je už elektrické

- od 21. storočia sa jeho otváranie ovláda diaľkovým ovládaním cez počítač

Tower Bridge, Zdroj: towerbridge.org.uk 


Pondelková porucha nebola prvou


Zavedenie diaľkového ovládania malo uľahčiť otváranie a zatváranie mosta. Jeho inštalácia ale nesplnila vysoké nároky, ktoré sa na tento automatický systém ovládania kládli. Práve po jeho montáži prišlo k niekoľkým technickým problémom, ktoré viedli k zaseknutiu zdvíhacej časti. Pondelková porucha tak nebola jedinou svojho druhu. K podobnej situácii došlo párkrát aj predtým. Jedna z najväčších porúch ochromila cestnú premávku aj v roku 2005. Známa je aj porucha z augusta minulého roka.

Tower Bridge, Zdroj: apnews.com

 

Tower Bridge sa ročne otvára len niekoľkokrát. V posledných rokoch je takýchto prípadov len 8 až 10. Lode ho môžu využívať ako plavebný kanál len pri špeciálnych príležitostiach, takže k poruchám dochádza iba výnimočne. Pre miestnych je však symbolom mesta, takže napriek občasným poruchám bude súčasťou Londýna zrejme ďalšie desiatky rokov.  

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: apnews.com, towerbridge.org.uk