Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Londýnska knižnica môže byť prvou chránenou pamiatkou z 21. storočia

Napísal Róbert Bosák, 26.12.2022

Prvé stavby vybudované v 21. storočí majú len viac ako 20 rokov, no už teraz sa hovorí o možnosti zaradenia niektorých budov medzi významné pamiatky. Pár kandidátov sa nájde aj vo Veľkej Británii. Na štatút prvej britskej pamiatkovo chránenej budovy z 21. storočia ašpiruje jedna z londýnskych knižníc.


Najmladšie britské stavby zaradené do zoznamu pamiatkovo chránených budov nemajú ani 30 rokov. Aktuálne najmladšou pamiatkou vo Veľkej Británii je kaviareň La Frègate. 33 metrov dlhá kaviareň so štruktúrou s tvarom prevrátenej lode bola dokončená v roku 1997. Navrhli ju architekti z ateliéru Alsop and Störmer, ktorí sa podieľali aj na tvorbe návrhu Peckhamskej knižnice. Práve tá sa môže stať prvou britskou pamiatkovo chránenou budovou z 21. storočia.

Zdroj: flickr.com – TECU Consulting UK

 

Unikátna knižnica s tvarom obráteného L

 

5-poschodová stavba na námestí v londýnskej štvrti Peckham vzbudzuje pozornosť od svojho otvorenia v roku 2000. Komunitná budova, ktorej časť slúži ako sídlo knižnice, získala krátko na to Stirlingovu cenu. Prestížne ocenenie bolo jej autorom udelené najmä kvôli prevedeniu a originálnemu dizajnu. Objekt púta pozornosť tvarom, ktorý vyzerá ako obrátené písmeno L. Estetický dojem vylepšuje konštrukčné riešenie samotnej knižnice, ktorá sídli na 4. poschodí podopretom nepravidelnými oceľovými stĺpmi. Vzniknutá voľná plocha rovno pod knižnicou vytvára otvorené priestranstvo využívané ako zastrešený verejný priestor. Originálny dizajn dotvára patinovaná strecha s nápisom LIBRARY.

Zdroj: aeworldmap.com

 

Ochrana stavby pred nechcenými zásahmi


Dizajn Peckhamskej knižnice je na anglické architektonické pomery zo začiatku 21. storočia nevídaný. Zmeniť jeho pôvodný obraz by mohli rôzne inovatívne zásahy, napríklad inštalácia tepelných čerpadiel. K takémuto kroku sa má pristúpiť v prípade schválenia podanej žiadosti o pridanie nových tepelných čerpadiel na strechu objektu. Práve podanie tejto žiadosti viedlo charitatívnu architektonickú organizáciu Twentieth Century Society k iniciatíve naštartovať kampaň podporujúcu zaradenie knižnice do zoznamu pamiatkovo chránených budov. Ak bude kampaň úspešná, budova sa vyhne avizovaným zásahom a tým sa zachová jej úplný pôvodný vzhľad. Popritom získa historické prvenstvo a otvorí britský zoznam pamiatkovo chránených budov z 21. storočia.

Zdroj: akt-uk.com

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: flickr.com – TECU Consulting UK, aeworldmap.com, akt-uk.com