Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Lisabon bude mať nové Židovské múzeum s vyhliadkou

Napísal Róbert Bosák, 02.06.2021

Múzeá a expozície v nich mapujú život európskych židovských komunít v metropolách po celom kontinente. V mnohých z nich sa postupne presťahovali do väčších sídel, kde bol priestor na rozšírenie jednotlivých expozícií. Po najnovšom sa k nim má zaradiť aj  nové Židovské múzeum v Lisabone.

 

Židovská komunita bola dlhé roky súčasťou portugalského obyvateľstva. Aktívna bola hlavne od 19. storočia, kedy sa stále viac jej členov podieľalo na spoločenskom živote v Portugalsku. Práve tomuto obdobiu a životu židovského obyvateľstva v ňom sa má venovať nové múzeum Tikva, ktoré v blízkej budúcnosti vybudujú v Lisabone.

 

Návrh dizajnu vsádza na geometrické tvary

 

Židovské múzeum nezaujme iba expozíciami so vzácnymi zbierkami listín, predmetov alebo umeleckých diel vypovedajúcich o živote komunity v uvedenom období. Návštevníkov má prilákať aj neobvyklý dizajn budovy. Architekti Daniel LibeskindMiguel Saraiva vsadili na koncept viacerých geometricky tvarovaných nehnuteľných častí spojených do celku. Nové múzeum tak nadobudne nepravidelný tvar v ostrých líniách, ktoré vyniknú vďaka niekoľkým veľkým oknám tiahnucim sa takmer od podlahy po strop.

 

Interiér múzea v bielo-modrom prevedení

 

Ďalšou prednosťou dizajnu má byť sfarbenie interiéru. Ten sa bude niesť v kombinácii bielej a modrej, ktorá sa postará o pútavý kontrast vedúci k jeho dostatočnému presvetleniu. Aj keď dominantnú úlohu zohrá biela, práve modrý odtieň s mierne tmavším akcentom zvýrazní ostré geometrické línie, ktoré budú opticky zužovať, resp. rozširovať jednotlivé miestnosti. Navyše, takáto kombinácia sa zladí s vonkajším sfarbením fasády, ktorá bude takisto v bielo-modrom prevedení.

 

Na streche sa zriadi rampa s vyhliadkou

 

Bodkou za prehliadkou expozičnej časti v interiéri s plochou 3860 m² bude pozorovanie štvrte Belém aj s jej dominantou, ktorou je tzv. Belémska veža zo 16. storočia. Ďalekosiahly výhľad umožní menšia vyhliadková rampa zriadená priamo na streche sídla múzea. Práve vyhliadka by sa mohla stať atrakciou schopnou prilákať aj návštevníkov, ktorí by inak do múzea Tikva nezavítali.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: mjlisboa.com

Zdroj foto: mjlisboa.com