Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Liptovská obec ukrýva najväčšiu drevenú budovu strednej Európy

Napísal Róbert Bosák, 17.10.2016

Má už vyše 300 rokov, musela sa sťahovať a jej bohatú históriu chcú spoznávať turisti z celej Európy. Reč je o historickom liptovskom kostole, ktorému právom udelili štatút najväčšej drevostavby v celom stredoeurópskom regióne.

 

Drevostavby, to nie sú len moderné a úsporné rodinné domy. Svoje zaslúžené miesto mali aj v histórii, keď po celom Slovensku rástli rôzne drevené objekty od domov cez hospodárske budovy po kostolíky, ktoré sú dnes vyhľadávanými turistickými pamiatkami. Jedna z týchto budov sa dokonca pýši titulom najväčšej drevostavby v strednej Európe a obyvatelia dediny Svätý Kríž vedia, že ide o historický drevený kostol stojaci v ich obci.

Zdroj: www.visitliptov.sk

 

Najväčšia drevená budova v regióne

 

Keďže expanzia moderných drevostavieb v stredoeurópskych krajinách sa začala rozbiehať len pred niekoľkými rokmi a jej tempo stále nie je veľmi rýchle, väčšinu významných budov tohto druhu budú tvoriť tie historické. Tých nie je vôbec málo, čo potvrdzuje bohatý zoznam drevených kostolov v krajine, medzi ktorými nechýba evanjelický kostol z obce Svätý Kríž. Práve tento unikátny objekt s dĺžkou 43 metrov je najväčšou drevostavbou v celom regióne. 

Zdroj: www.visitliptov.sk


Kultúrna pamiatka v barokovom štýle

 

Nie je to len veľkosť so svojou kapacitou pre 6000 ľudí, ktorá na tomto evanjelickom kostole vzbudzuje úžas. Za pozornosť stojí aj samotný dizajn, ktorý navrhli v tradičnom barokovom štýle. Jeho elegancia je ešte zvýraznená artikulárnymi prvkami, vďaka ktorým dokáže stavba fascinovať všetkých milovníkov ľudovej architektúry. Nie náhodou bol kostol zaradený medzi národné kultúrne pamiatky a stal sa vyhľadávaným turistickým cieľom.

Zdroj: slovakia.travel

 

Turistov láka aj výnimočný príbeh stavby

 

Kostol v súčasnosti pôsobí upokojujúcim dojmom a ponúka príjemný umelecký zážitok, no za jeho vyše 300-ročným príbehom stoja aj dramatické udalosti. Tie sa spájajú s jeho presunom na súčasné miesto, ktorý prebehol v druhej polovici predošlého storočia. Ten bol nutný kvôli zatopeniu pôvodného sídla v Paludzi pri vzniku Liptovskej Mary. Ide tak o výnimočný príbeh, ktorý sa výraznou mierou podpísal na atraktívnosti najväčšej drevostavby v strednej Európe. 

Zdroj: www.mapio.net


Slovenská architektúra je známa viacerými prvenstvami a prítomnosť najväčšej drevenej stavby v strednej Európe to len potvrdzuje. Podobných historických stavieb, ktoré sa takisto podieľajú na zveľadení domácej architektúry nájdeme viac a mnohé z nich dokážu zažiariť aj  v očiach zahraničnej verejnosti. Klobúk dole pred autormi. Veď sami nevedeli, že vybudovali takúto unikátnu a vzácnu pamiatku.

 

Text : Róbert Bosák

Foto : vypadni.sk, visitliptov.sk, slovakia.travel, mapio.net