Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Letný seriál o dovolenkových hitoch (2. časť) – Nový ostrov na Oravskej priehrade

Napísal Róbert Bosák, 25.07.2018

Na konci 1. časti letného seriálu o novinkách v dovolenkových destináciách sme sľúbili, že najbližšie sa pozrieme niekam bližšie. Dnešná cesta smeruje rovno na Oravu, kde má čoskoro vzniknúť nová „atrakcia“ v podobe umelého ostrova.

Zdroj: www.mapio.net 


Orava je právom považovaná za jeden z našich najkrajších regiónov. Značnou mierou sa o to pričinila aj Oravská priehrada, ktorá je známa 2 ostrovmi rovno uprostred nádrže. K tým má čoskoro pribudnúť ďalší, ktorý si však návštevníci príliš neužijú. Nová „atrakcia“ bude totiž slúžiť ako chránené vtáčie územie a jeho návštevy budú s výnimkou okružných plavieb okolo ostrova zakázané.

Zdroj: www.mapio.net 


Nový domov pre kolónie vtáctva

 

Zákaz navštevovať nový ostrov sa spája s jeho účelom, ktorým je zriadenie nového domova pre početné vtáčie kolónie. Tie už od 70. rokov minulého storočia sídlia na Vtáčom ostrove, ktorý však v posledných rokoch nestačí spĺňať požiadavky chráneného územia. Problémom nie je len rozširovanie jednotlivých kolónií, ale aj neohľaduplní návštevníci, ktorí navštevujú ostrov napriek zákazu.

Zdroj: www.snaturou2000.sk 


Ďaleko od rekreačných oblastí

 

Práve od vybudovania nového ostrova si ochranári sľubujú lepšie podmienky pre jednotlivé druhy vtáctva. Umelý areál s plochou 0,8 ha sa má vybudovať v Jelešnianskej zátoke, ktorá je situovaná ďalej od rekreačných oblastí, čo by malo ostrov chrániť pred „nájazdmi“ turistov. Na možné rozširovanie kolónií však ešte čaká jedna prekážka, a to norok, ktorý si rád pochutí na vajíčkach, čím neprirodzene redukuje početnosť vtáctva.

Zdroj: www.ceskoslovensko.cz 


3. ostrov na Oravskej priehrade

 

Úspešná realizácia projektu rozšíri zoznam zaujímavostí na Oravskej priehrade už o 3. ostrov. V prípade tohto by však podobne ako pri spomínanom Vtáčom ostrove nešlo o vyhľadávanú turistickú lokalitu. Tou by aj naďalej ostal Slanický ostrov s bohatou umeleckou zbierkou, ku ktorému ako k unikátnemu miestu v našich končinách smerujú skoro všetky výletné plavby na priehrade.

Zdroj: www.hiking.sk 


S budovaním 3. oravského ostrova by sa malo začať budúcu jeseň. Realizácia by nemala trvať dlhšie ako do jari nasledujúceho roka, takže Oravská priehrada môže byť už o 2 roky bohatšia a krajšia o ďalšie pekné miesto. Tentoraz ale bez priamej účasti turistov, aspoň tak to plánujú autori nápadu. Tí však nebudú o nič ochudobnení, pretože už len spomínaný Slanický ostrov stojí za návštevu.

 

Text: Róbert Bosák

Foto: www.mapio.net, www.snaturou2000.sk, www.ceskoslovensko.cz, www.hiking.sk