Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Le Corbusierov byt zaradený v UNESCO po obnove opäť sprístupnili

Napísal Róbert Bosák, 02.11.2018

Byty sa dostávajú do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO len výnimočne. Z hŕstky tých, ktoré sem zaradili, vyniká napríklad znovu sprístupnený parížsky byt, ktorý bol domovom jedného z otcov modernej architektúry.

Zdroj: www.dezeen.com 


Meno Le Corbusier je známe snáď každému fanúšikovi súčasnej architektúry. Jeden z bytov, v ktorom zakladateľ moderny dlhší čas žil a zároveň pracoval, už menej, a to napriek tomu, že patrí do spomínaného UNESCO zoznamu. Čo je však pre milovníkov pamiatok a architektúry najdôležitejšie, po dlhšej rekonštrukcii ho opätovne sprístupnili verejnosti.

Zdroj: www.leparisien.fr 


Byt je opäť v pôvodnom stave

 

Trvalo to 2 roky, no predsa sa to podarilo. Cieľ, ktorí si iniciátori obnovy z Le Corbusierovej nadácie vytýčili, bol pred pár dňami definitívne pokorený. Štýlový mezonetový byt, v ktorom sa v rokoch 1934 až 1965 zdržiaval spomínaný architektonický mág, totiž nadobudol podobu, v akej ho otec moderny opustil.

Zdroj: www.lescoulers.ch 


Komfortný 2-podlažný mezonet

 

To, že Le Corbusier vydržal na tomto mieste celých 31 rokov, nie je náhoda. Z jeho zápiskov je jasné, prečo za vyše tri desaťročia nemal potrebu meniť bývanie. Mezonet rozprestierajúci sa na úrovni 2 poschodí obytného objektu bol dobre presvetlený a nechýbalo mu nič, čo má komfortný byt ponúkať. Okrem toho zaujal na vtedajšie pomery netypickými oblými tvarmi, veľkými oknami a strešnou záhradkou, kde sa dali načerpať nové sily.

Zdroj: hyperallergic.com


Jeden z mála bytov v UNESCO

 

Bytové priestory nie sú bežným typom pamiatky, ktorú UNESCO berie pod svoje krídla. Le Corbusierov byt je tak jedným z mála obytných objektov, ktorý si vyslúžil takéto uznanie. Aj to potvrdzuje, že práca jeho majiteľa sa zapísala do dejín a prostredníctvom prehliadok jeho dlhoročného domova odhaľuje všetko podstatné okolo zrodu architektonickej moderny, ako ju poznáme z polovice 20. storočia.

Zdroj: hyperallergic.com 


Kto má možnosť vycestovať do Paríža a v rámci výletu vo francúzskej metropole navštíviť Le Corbusierov byt, môže sa za ním vydať do obytného bloku Molitor v 16. parížskom obvode.

 

Text: Róbert Bosák

Foto: www.dezeen.com, www.leparisien.fr, www.lescoulers.ch, hyperallergic.com